Karsai Dániel a gyógyíthatatlan betegségével való küzdelme közepette harcot az életvégi döntések meghozatalának jogáért immár 219 napja, miközben a kormánypárti politikusok nem támogatják a törekvését. „Meghalni nem habos torta” – szól a magyar alkotmányjogász üzenete a kormánypárti politikusokhoz.

Idézettel üzent

„Rábukkansz majd a bölcsesség oly hirdetőire is, akik szerint nem szabad erőszakot alkalmazni saját életünk ellen, és istentelenségnek tartják, ha valaki a maga gyilkosává válik; meg kell várni a természet szabta halált. Aki így beszél, nem látja, hogy elrekeszti maga elől a szabadság útját. Semmi jobbat nem alkotott az örök törvény annál, mint hogy egyetlen bejáratot adott az élethez, de számtalan kijáratot” – ezt a Seneca idézetet posztolta ki pénteken Facebook-oldalán az eutanázia engedélyezéséért harcoló Karsai Dániel.

219 napja küzd

Az alkotmányjogász ezután saját szavaival folytatta. Emlékeztetett, immáron 219 napja, hogy elindította a küzdelmet az életvégi döntések meghozatalához való jogért.  A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

„Meghalni nem habostorta”

„Magyarország kormánya azóta fülsiketítően hallgat. Pedig higgyék el, tisztelt kormánypárti politikus hölgyek és urak, meghalni nem habostorta. Elkélne a segítség. Vagy legalább az emberszámba vétel” – írta a Karsai Dániel.

Nem akar lélegeztetőgépen élni

Az alkotmányjogász testvére pénteken az ATV-ben azt mondta, hogy Dániel egyre rosszabb állapotban van. Állandó felügyeletre szorul, gyakorlatilag már csak fekszik. Azonban lélegeztetőgépre nem szeretne kerülni, nem akarja ugyanis, hogy csak a gépek tartsák életben.

Nem kap gyógyszert

A 444.hu a napokban látogatta meg a gyógyíthatatlan beteggel küzdő férfi. A cikkből kiderült, hogy Dani állapota tüdőgyulladása óta kezdett el rohamosan romlani. Az ALS-el betegségére nem kap semmilyen gyógyszert, ugyanis a jelenleg forgalomban lévő készítmények hatástalanok voltak.

Szondán keresztül táplálják

A barátok és a család felváltva vannak az alkotmányjogász mellett, egy percre sem hagyják magára. Ápolója elmondta, hogy a férfi éjszaka többször felkel, szinte ülni sem tud már. Hetek óta nem eszik önállónak, gyomorszondán keresztül táplálják.

ALS betegség

Az ALS betegség a központi idegrendszert érintő, az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadásával járó, gyógyíthatatlan betegség, amely teljes bénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal élik végig a betegek, amire jó példa, hogy ALS-ben szenvedett Stephen Hawking világhírű fizikus is.

Nincs esély a túlélésre

A túlélése néhány évre tehető, az életminőség romlását lehet lassítani a megfelelő terápiával. Az ALS az elmúlt időszakban Karsai Dániel alkotmányjogásznak köszönhetően kapott nagyobb nyilvánosságot, aki a strasbourgi Emberi Jogok Bizottságához fordult, hogy „értelmetlen szenvedés helyett méltósággal fejezhesse be életét”.   A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Karsai Dániel – Forrás: RTL