Nagy a felháborodás a főváros 10. kerületében: elloptak egy komplett síremléket a kőbányai temetőben, a hozzátartozó a márvány kőtömbnek csak hűlt helyét találta. A Fiumei sírkert és a Farkasréti temető sem kivétel, adatvédelmi okok miatt sehol sem kamerázhatják be ezeket a helyeket. A szakemberek szerint a legjobb megoldás a megelőzés lenne.   

Azt hitte, eltévedt

Azt hitte, eltévedt a temetőben és rossz helyen van a budapesti özvegyasszony, amikor egykori férjének sírja helyett csak egy üres földterületet talált a kőbányai Új Köztemetőben. A különleges, szív alakú, barnás-vöröses márvány kőtömb eltűnt. A köztemető biztonsági kamerái nem rögzítették a lopást, a márványt nagy valószínűséggel egy, a temető területén dolgozó sírköves brigád vihette el. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Azonnal feljelentést tett

Az asszony azonnal feljelentést tett, amikor észrevette, eltűnt a sírkő arról a helyről, amelyet másfél évtizedig még nem kell újraváltani. Vagyis nem téves területrendezés történt.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem találtak semmit a rendőrök

„Megdöbbentem, sírtam, zokogtam, fel sem tudtam fogni, mi történt. A temető gondnokságára mentem a panaszommal, onnan a biztonságiakhoz irányítottak, akik meg a rendőrségre küldtek. A 10. kerületi kapitányság nyomozott az ügyben, ám mivel semmiféle adatot nem találtak arra, mikor, ki vihette el a néhai férjem síremlékét, felfüggesztették az eljárást. Nem is annak a márványtömbnek a fizikai kárértéke zavar, hanem az, hogy ilyen megtörténhet” – mondta az özvegy a Blikknek.

Adatvédelmi okok

A temetők területén elkövetett jogellenes cselekmények kezelése a szerződés szerinti biztonsági cég tagjainak feladatkörébe tartozik. Az őröknek nehéz azonosítani, kik a hozzátartozók, és kik azok, akik arra várnak, hogy ellopjanak valamit a sírról. Adatvédelmi okok miatt csak a kapuk környékét és a parkolókat látták el biztonsági kamerákkal. A jogsértéseket jelezni kell a rendőrségnél, csak ők nyomozhatnak.

A Fiumei sírkert és a Farkasréti temető sem kivétel

A legjobban őrzött Fiumei úti sírkertben és a Farkasréti temetőben is szinte rendszeresek a lopások. Milliós nagyságrendű szobrokat, vázákat, a síremlékek díszeit, a virágokat viszik el leggyakrabban, van, hogy a délelőtt kiültetett virág már estére nincs a sírhely mellett.

Hamar oda a nyom

„Hiába vetünk be nyomkövető kutyát, senki nem visz ki ölbe sírkövet, pláne nem a kapun. Ha a tolvaj autóba száll, oda a nyom, a temetőn belül meg nincs lehetőség képrögzítésre. Az, hogy tudjuk, kik lehetnek a tolvajok, kevés, bizonyíték kell, az meg nincs” – mondta a lapnak egy rendőr.

A megelőzés a megoldás

A megelőzés lenne a megfelelő megoldás: a 24 órás, állandó, élő erős és kamerás járőrszolgálat, de az olyan szervezést és pénzt igényel, amire egyetlen temetőfenntartónak sincs kerete – mondják a téma szakértői.

A sírkövesek jótanácsa

A temetők mellett dolgozó sírkövesek már eleve azt tanácsolják az ügyfeleiknek, hiába tartják szépnek, ne kérjenek a síremlékekre réz, bronz, fém díszeket, mert azokat már a sírkő kihelyezése utáni 48 órában ellopják. A mesterek szerint egyértelmű, hogy kik állhatnak a rejtélyes „sírkővész” mögött. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: archív