Majdnem egymásba rohant két vonat hétfő reggel Hodászon Az eset nem sokkal 7 óra után történt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei település vasútállomásának közelében. Nyáron pont itt szenvedtek égési sérüléseket az utasok, miután kicsapódott az egyik szerelvényből a forró gőz.

Figyelmetlen mozdonyvezető?

A balesetközeli helyzetet az eddigi adatok szerint a mozdonyvezető figyelmetlensége okozhatta. Piros jelzés ellenére hajtott át az egyik szerelvény a váltón, ami ezt követően meghibásodott.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Egymással szemben álltak

A két szerelvény azonos sínpárra került. Míg a Mátészalka felől közlekedő „kispiros” indult az állomásról, ugyanazon a vágányon Debrecen felől érkezett a másik, jóval nagyobb szerelvény – tudta meg a frissmedia.hu.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Leszállították az utasokat

A vonatokon megközelítőleg 30-40 ember utazott, őket a Katasztrófavédelem emberei segítették le a szerelvényekről és vonatpótló buszokhoz kísérték őket. Személyi sérülés nem történt. A baleset körülményeit a MÁV és a rendőrség is vizsgálja.

Váltóhibára hivatkozott a MÁV

A MÁV hétfő reggel azt írta, hogy Hodász és Nyírbátor között váltóhiba miatt szünetel a vonatforgalom a helyreállításáig. A reggeli, délelőtti időszakban jelentősen meghosszabbodhat az eljutási idő a Debrecen–Nyírbátor–Mátészalka vonalon. Nyírbátor és Mátészalka között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Megégtek az utasok

Idén nyáron, szintén a hodászi vasútállomáson egy BIZMOT motorvonat hűtőrendszere hibásodott meg, melynek következtében több utas égési sérüléseket szenvedett.

Felforrt a víz

Akkor a MÁV azt közölte, hogy feltehetően műszaki hiba miatt, felforrt, és a tartályból kiáramló gőz több utasnak égési sérülést okozott. A sérülteket a kiérkező mentők ellátták. Az esetől itt tudsz bővebben olvasni.

Rossz állapotban a járműpark

„Adhatjuk bármilyen olcsón az IC-re a vonatjegyet, kiterjeszthetjük rá az országbérletet, de ha a járműpark romokban van nem tudunk új utasokat vonzani” –mondta a magyarországi vasúti közlekedés állapotáról az eset után Vitézy Dávid.

Egyhamar nem lesznek új szerelvények

A korábbi közlekedési államtitkár szerint, ha most nem indítják el a beszerzéseket, akkor 2026-2027-re sem lesznek új járművek, egyelőre viszont az is kérdéses számára, hogy az idei nyári szezont hogyan fogja kibírna a MÁV.

Kiemelt kép: a két vonat – Forrás: frissmedia.hu