Lényegében egy orvosmaffiát buktatott le minap a rendőrség. Sokan ugyanis olyan valódi betegek adataival olyan gyógyászati segédeszközöket írattak fel, amelyek után a gyártók jogtalanul igényelhettek állami támogatást. A banda tagjai már rács mögött vannak.

Nyolc embert tartóztattak le

A Nógrád Megyei Főügyészség közleménye szerint az elkövetők szervezett módon jutottak hozzá magánszemélyek egészségügyi személyes adataihoz, majd azok alapján fiktív vények felhasználásával indok nélkül gyógyászati segédeszközöket gyártottak, az eszközök után járó támogatási összeget pedig megigényelték. Nyolc embert már letartóztatott a bíróság – köztük orvosokat, asszisztenseiket, egy gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó cég tulajdonosát, gazdasági vezetőjét és üzletkötőjét, valamint egy másik vállalkozás vezetőjét.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Összehangolt akció

A gyanú szerint csaknem háromezer ember személyes adatával visszaélve írtak fel gyógyászati segédeszközöket, amelyek után a gyártók törvénysértően hívták le a támogatást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK). Másfél hónap felderítő munka után e hét keddjén 45 helyszínen tartottak házkutatást, az ország több megyéjében.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ez volt a módszerük

A gyanú szerint a gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cégek képviselői anyagi vagy egyéb ellenszolgáltatásért cserébe megszerezték idősekről vagy fogyatékkal élőkről gondoskodó otthonok velük együttműködő személyzetétől az otthonok lakóinak, másrészről magánszemélyeknek a személyes és orvosi adatait.

A leggyakrabban gyógycipőt rendeltek meg

Az orvosok által felírt vényeken olyan személyek adatai szerepeltek, akiknek az egészségi állapota nem indokolta az ortopéd készítményt, leggyakrabban gyógycipőt. A kiállított vények alapján a cégek legyártották, majd jogtalanul visszaigényelték a támogatást. A cégekkel kapcsolatban álló ortopéd szakorvosok ezeknek az embereknek a nevére állították ki a vényt, többnyire úgy, hogy nem is találkoztak velük, a szükséges vizsgálatokat nem végezték el.

Több száz millió forintos kárt okoztak

A rendőrség közlése szerint több mint 350 millió forintnak megfelelő vagyont is lefoglaltak. a négy férfit és négy nőt bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, különleges személyes adattal visszaéléssel és hamis magánokirat felhasználásával gyanúsították meg.

Ez még csak a kezdet

A zsaruk nem állnak le, ugyanis vizsgálják az érintett vállalkozások és magánszemélyek korábbi tevékenységeit. Éppen ezért vélhetően növekedni fog mind a kárösszeg, mind az elkövetői kö, valamint a bűncselekmények száma is.

Egy ember után százezer forintot kaptak

A nyomozást vezető Irsai Zoltán az MTI kérdésére elmondta, a cégek jellemzően a C-2-es típusú ortopéd cipőt gyártották le, erre ugyanis a NEAK-tól 52 ezer forint támogatást lehet igényelni. Az elkövetők „tömegesen kettesével” írták fel ezeket a cipőket, vagyis egy személy után 100 ezer forintot igényeltek.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Rengeteg készpénzt is lefoglaltak

Házkutatás az egyik helyszínen

Videó is készült az akcióról

(A cikkben használt képek a helyszíni szemlén készültek, forrás: police.hu.)