Luxuskörülmények között élt az a Pest megyei vállalkozó, aki társaival adócsaló építőipari céghálózatot működtetett. A fiktív számlákkal bizniszelt majdnem félmilliárdos csalást követett el. 355 millió forint értékű luxusingatlanán túl egy rejtett széfből 7,5 millió forint készpénzt, három gépjárművet és céges számlapénzeket is lefoglaltak a nyomozók.

Majdnem félmilliárdos kárt okozott

A számlagyár 433 millió forint kárt okozott a költségvetésnek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Látszólag építőipari vállalkozás volt

A Pest megyei bűnszervezet egy héttagú, látszólag építőipari tevékenységet végző céghálózatot irányított.

Fiktív számlákkal zsonglőrködtek

A láncolatba épített cégek azonban elenyésző valós munkát végeztek, kifejezetten fiktív számlázásra, bűncselekmények elkövetésére alapították őket.

4 millárd forint ment át rajtuk

A céghálón összesen csaknem 4 milliárd forintot futtattak át, a társaságokhoz beérkező összes pénzt már az utalások napján vagy másnap készpénzben felvették.

Jelentős kárt okoztak

A fiktív számlákkal a befogadó vállalkozások jelentősen csökkenteni tudták áfa- és társaságiadó-költségeiket, a bűnbanda működése így összesen 433 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

Rejtett széf

A kár egyébként majdnem teljes egészében megtérült az akcióban, a bűnszervezet irányítójának 355 millió forint értékű luxusingatlanán túl egy rejtett széfből 7,5 millió forint készpénzt, három gépjárművet és céges számlapénzeket is lefoglaltak a nyomozók.

70 nyomozó dolgozott a rajtaütésen

A rajtaütés napján hetven pénzügyi nyomozó és pénzügyőr dolgozott három megyében, huszonnégy helyszínen.

Letartóztatták őket

Összesen hét személyt hallgattak ki gyanúsítottként, akik közül a bűnszervezet vezetőjét, két további tagot valamint az őket segítő könyvelőt is őrizetbe vették. A Pécsi Járásbíróság elrendelte mind a négy személy letartóztatását.

Kiemelt kép: illusztráció