A 23 éves G. Ákos anyja megérezhetett valamit azon a novemberi napon, mert felhívta a fiát, hogy ne menjen be az egyetemre, hanem utazzanak el külföldre. A pécsi lőegylet tagja azonban nem fogadta meg a tanácsot, és csak a vakszerencsén múlt, hogy nem haltak meg többen az ámokfutásban. Újranyitottuk az egyetemi lövöldözés aktáját.

Kiment a mosdóba az elrejtett fegyverért

A Pécsi Tudományegyetemen 12 éve történt ámokfutás a magyar kriminalisztika első és eddig egyetlen olyan esete volt, amikor tanintézményben fegyveres támadást hajtottak végre. 2009. november 26-án G. Ákos 23 éves gyógyszerészhallgató kiment a mosdóba egy biofizikai gyakorlatról, ahol az ott elrejtett táskájából kivette engedéllyel tartott sportlövőpisztolyát, majd visszatért a tanterembe. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Négyen is meghalhattak volna

A csöndesnek, visszahúzódónak ismert Ákos azonnal tüzelt. Egy 19 éves csoporttársát megölte, egy másik, ugyancsak 19 éves hallgatót, egy laboránst és egy ötvenes éveiben járó takarítónőt pedig életveszélyesen megsebesített. Az ámokfutó ezután a közelben lévő klinika emeleti teraszára ment, ahonnan felhívta a rendőrséget és feladta magát.

A golyóval szemben nehezebb védekezni

A támadás közben volt, aki bepánikolt és kiugrott az ablakon, más pedig egyszerűen megkérdezte Ákost, hogy ugyan mit csinál. Az ilyen bűncselekményeket nem véletlenül követik el lővegyverrel, hiszen ilyenkor sokkal nehezebb védekezni, mint ha valaki például késsel hadonászik.

Hogyan kaphatott fegyvert?

G. Ákos az év tavaszától kapott engedélyt sportcélú maroklőfegyver tartására, miután egy évvel korábban az Első Pécsi Polgári Lőegylet tagja lett. Hiába voltak pszichés problémái, pszichológiai alkalmassági vizsgálaton nem vett részt. A lövöldözés után szigorították hazánkban a fegyvertörvényt.

Tudta, kikre vadászik

Az ámokfutók sokszor véletlenszerűen választják ki áldozataikat, de G. Ákosnak konkrét célpontjai voltak, akik a hírek szerint rendszeresen piszkálták őt. Egyiküket sikerült is, a másik fiút pedig csak az övcsatja mentette meg, amin irányt változtatott a lövedék.

Saját életét végül megkímélte

A korabeli híradások szerint Ákosnál egy pár héttel korábban írt dolgozat után szakadt el a cérna, ami neki elégtelen lett. Ez azonban bizonyosan nem ilyen egyszerű, a maximalista, merev személyiségű G. Ákosban évek óta gyűlhetett a feszültség. A lövöldözés után valószínűleg öngyilkos akart lenni, de végül feladta magát.

Édesanyja megérezte, hogy baj lesz

A pécsi ámokfutónak a szakértő véleménye szerint ugyan volt személyiségzavara, de ez csak enyhe fokban korlátozta őt abban, hogy felismerje, milyen következményekkel fog járni az a szörnyűség, amit tesz. G. Ákos anyja az ámokfutás napján mint ha megérzett volna valamit. Nem sokkal a bűncselekmény előtt felhívta a fiát, hogy aznap ne menjen be az egyetemre, inkább utazzanak el küldöldre egy meghirdetett olcsó hétvégi útra.

Sok dologra rájött a börtönben

G. Ákost 2012-ben életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság. Ekkor 25 éves volt, legkorábban pedig 2039-ben kerülhet feltételesen szabadlábra. „Megfelelő gyógyszeres terápia mellett még a börtönben is rendezettebb vagyok, mint sokszor a gyógyszer-megvonási tüneteim mellett voltam. Rengeteg dologra rájöttem itt bent. Rengeteg kérdésre, ami kint megválaszolatlan maradt” – mondta pár évvel később egy bortöninterjúban a pécsi ámokfutó. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Pécsi Tudományegyetem Orvosi Kar épülete – Forrás: Szabadpécs.hu/Kékvillogó-montázs