A rendőrség megdöbbentő részleteket tett közzé a Budapest határában történt lövöldözés kapcsán.

Az előzményekről

Amint azt korábban megírtuk, hétfőn reggel autós üldözés volt a fővárosban. Egy Budapest felé tartó magyar rendszámú Ford Transitot szerettek volna ellenőrizni a rendőrök 7:22 környékén az M5-ös autópályán, Inárcs térségében. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A furgon nem állt meg

A rendőrautó megkülönböztető jelzése és a megállításra történő felszólítás sem hatotta meg a kisteherautó sofőrjét, és tovább hajtott. A járműből többször is rálőttek a rendőrautóra. A rendőrök a veszéllyel dacolva követték a furgont, ami a főváros határában kénytelen volt megállni.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A sofőr és egy társa elmenekült

A furgont vezető személy valamint az, aki mellette ült, az erdő felé menekült. Közben többször is a rendőrök irányába lőttek. Az egyik egyenruhás figyelmeztető lövést adott le, majd viszonozta a tüzet.

Elfogták a menekülőket

A rendőrség a területet lezárta. A 21 valamint 28 éves, iraki állampolgárságú személyeket a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége kapta el. Az akció során senki sem sérült meg és anyagi kár sem keletkezett.

21-en utaztak a furgonban

A kisteherautóban utazó 21 személy magát szír állampolgárnak vallotta, magyarországi tartózkodásukat azonban nem tudták mivel igazolni. A kihallgatásukat követően a rendőrök visszakísérték őket a biztonsági határzárhoz. A Budapesti Rendőr-főkapitányság eljárást indított felfegyverkezve elkövetett embercsempészés miatt.

Az egyik gyanúsított már vallomást tett

Gyanúsítottként hallgatták ki az egyik iraki állampolgárt, aki részletes beismerő vallomást tett. A Központi Nyomozó Főügyészség pedig annak kapcsán folytat eljárást, hogy rálőttek a rendőrökre.

Feltartóztatták az “előfutó” autót

Győr környékén, az M1-es autópályán tartóztatták fel a TEK-esek a határsértőket szállító furgon úgynevezett “előfutó” autóját. A BMW Hegyeshalom irányába tartott, benne négy férfi utazott. A rendőrök angolul többször is felszólították őket, hogy szálljanak ki, ám nem nyitották ki a kocsi ajtaját. Miután az egyenruhások felszólításának nem tettek eleget az autóban utazók, a rendőrök betörték az ablakát. Nem működtek együtt a hatóság embereivel a külföldi állampolgárok, ketten annak is ellenálltak, hogy megbilincseljék őket. Ennek okán testi kényszert és elektromos sokkolót is alkalmaztak a zsaruk.

Kihallgatták őket

A 24 és 30 éves iraki, valamint a 21 éves török és a 23 éves német állampolgárt, akik az autóban utaztak, egészségügyi vizsgálatnak vetették alá. Ezt követően a Rendőrségi Igazgatási Központba állították őket elő. Ott a nyomozók embercsempészés megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki őket.

„Lőjétek a rendőröket!”

A furgonban utazó embercsempészek egyike a kihallgatás során elmondta, azt az utat szervezőtől kapott egy utasítást az egyik “előfutón” keresztül. Ha kell, „Lőjétek a rendőröket!”, szólt a parancs. Ehhez a sebességváltó mellé be is készítettek nekik egy pisztolyt. A két iraki férfit valamint négy segítőjüket őrizetbe vette a Budapesti Rendőr-főkapitányság, és várhatóan letartóztatják őket. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Terrorelhárítási Központ felvétele

Kiemelt kép: Az elfogott lövöldöző embercsempészek – Forrás: Police.hu