Egy szegedi turisztikai fejlesztés támogató uniós pályázat során elkövetett csalás miatt ítéltek el első fokon három év három hónap és két év két hónap közötti börtönbüntetésre három férfit Szegeden.

Költségvetési csalás

A vádlottakat költségvetési csalás és folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság mint tettest, illetve mint bűnsegédet. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Vagyonelkobzás is

Az elsőrendű vádlottra 600, a másodrendű vádlottra 400 ezer forint pénzbüntetés is kiszabott a törvényszék, a másodrendű vádlottal szemben pedig 5 millió forint vagyonelkobzást rendelt el. A vádlottakat öt évre eltiltották a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Vadasparkban

Egy szegedi székhelyű cég vezetője 2012 októberében kötött bérleti szerződést a szegedi önkormányzattal a város tulajdonában álló Vadasparkban egy 500 négyzetméteres területre.

Interaktivitás

A cég játszótér kialakítását és üzemeltetését és interaktív látogató-tájékoztató kialakítását tervezte egy 264 millió forintos összköltségű projekt keretében, amihez 185 millió forint uniós és a magyar pályázati támogatást nyert 2013-ban.

A projekt lényege

A Flamingo elnevezésű tájékoztatórendszer lényege az volt, hogy a látogatók laptopokat kölcsönözhettek a vadaspark bejáratánál, és így virtuálisan is körbejárhatják a parkot. A projekt tényleges bekerülési értéke a támogatási szerződésben szereplő költség mindössze 15 százaléka volt – állapították meg utólag a szakértők.

Bonyolult számlázás

A bíróság úgy látja, hogy valótlan szerződések, teljesítési igazolások, valamint számlák alapján a szegedi cég vezetője több részletben mintegy 185 millió forint támogatást hívott le jogosulatlanul. A másodrendű vádlott állítása szerint közreműködéséért ötmillió forintot kapott. Az ügyben szlovák és brit-virgin szigeteki off-shore cégek is megjelentek.

A csalás mintapéldánya

Ez az ügy is szerepel egyébként az Európai Csalás Elleni Hivatal magyar ajánlásai között. Azt a szervezet 2015. december 4-én tette meg a magyar ügyészség felé, mivel a saját vizsgálata alapján bűncselekmény gyanúját észlelte, pontosan azt, hogy a beruházás során hatszoros túlszámlázás történt.

Szocialisták tettek feljelentést

Az Átlátszó 2 évvel ezelőtti írásából kiderül, hogy a feljelentést MSZP-sek tették és a Fidesz akkori városi elnöke, Gyimesi László is érintett, hiszen ő kereste meg az önkormányzati tulajdonú Szegedi Vadaspark igazgatóját, Veprik Róbertet, hogy egy cég a területen európai uniós támogatással tematikus játszóteret alakítana ki és üzemeltetne, valamint létrehozna egy interaktív látogató-tájékoztató rendszert is.

Nem jogerős

Az elsőrendű vádlott védője fellebbezést jelentett be, így az ítélet nem jogerős.

Címlapfotó: szeged.hu.