Amint arról korábban beszámoltunk, köpenyben vitték be a rendőrök az egyik főorvost Nyíregyházán, miután kiderült, hogy összejátszhatott az orvoslátogatóval. A doktor rákos betegeknek azokat a gyógyszereket írta fel, amelyek után „dobozdíjat” kaphatott a szerek forgalmazásában érdekelt személytől.

Tüdőrákosokat gyógyított

Az orvos korábban a nyíregyházi kórház pulmonológiai osztályát vezette, de daganatos betegeket is kezelt. Az intézményben ugyanis, a tüdőrákban szenvedőket nem az onkológián gyógyítják, hanem a pulmonológián, vagyis a tüdőosztályon. Ezek a betegek voltak azok, akik, mint kiderült, azt a gyógyszert kapták, aminek a felírására az orvoslátogató vette rá a főorvost.   A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Több milliót kapott

A doktor minden egyes doboz gyógyszer után pénzt kapott, összesen több millió forintot harácsolt így össze. Az elszámolást banki műveleteken keresztül intézték, együtt állították ki a szükséges papírokat és jegyzőkönyveket is a pirulák értékesítésével kapcsolatban. Annak ellenére, hogy a főorvos jó ideje folytathatta már a gyakorlatot, a korábbi páciensei kimondottan szerették.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Lelkiismeretesnek tartják

Azt állítják róla, hogy nem csak humánus orvos volt, de lelkiismeretes is, akit szívesen ajánlottak olyanoknak, akik még nem tudták, kihez forduljanak. „Ha lelkiismeretes, jó orvosra volt szükség, akkor őt kellett keresni”.

Otthagyta az állami kórházat

A Blikk szerint az orvos már hónapokkal ezelőtt otthagyta a Nyíregyházi Jósa András Kórházat, de akkor még nem tudtak róla a kollégái, hogy vesztegetési ügybe keveredett volna, nem is emiatt távozott. Az sem tűnt fel, hogy két kézzel kezdte volna szórni a pénzt. Az osztályvezetőt a felettesei is sokra tartották, a pulmonológiai osztály felújítását követően „magas színvonalúnak” titulálták munkáját.

Az orvoslátogató ellen is nyomoznak

A volt főorvos mellett a 42 éves orvoslátogató ellen is vizsgálat indult üzletszerűen elkövetett vesztegetés miatt. A városi legendák szerint az orvoslátogatók előszeretettel használnak készpénzt az orvosok meggyőzésére, s a mostani eset mintha ezt igazolná. Szakmai berkekben gyakori beszédtéma, hogy az orvoslátogatók kisebb ajándékokkal, utazásokkal és konferenciákkal lepik meg az orvosokat.

Minden le van szabályozva

Az orvoslátogatók – más néven: gyógyszerismertetők – tevékenységét szigorú szabályok kötik a 3/2009 (II. 25.) EüM rendelet alapján. A jogszabály nem csupán azt határozza meg, milyen képzettséggel lehet ilyen tevékenységet végezni, de azt is, hogy milyen esetben és milyen körülmények között kaphatnak az orvosok térítésmentes termékmintát, azt hogyan használhatják fel, valamint, hogy ennek átadásáról milyen jegyzőkönyveket kell kitölteni.

Reagált a kórház

A nyíregyházi kórház tájékoztatása szerint a főorvos már közel egy éve nem dolgozik náluk. „Kórházunk elítél minden olyan esetet, amelyben vesztegetés gyanúja merül fel” – közölték válaszukban.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: a nyíregyházi orvos a rendőrségi kihallgatáson – Forrás: police.hu