Egy Pest vármegyei pékségben és cukrászüzemben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Az élelmiszeripari üzemben súlyos higiéniai problémákkal és nyomonkövetési hiányosságokkal szembesültek a szakemberek. Az ellenőrök azonnal be is záratták az Albán Pékséget. A mocskos üzletről készült videófelvétel cikkünk végén tudod megnézni.

Kosz, mocsok

A Vácon található pékség rendezetlen és takarítatlan volt. Az üzemben számos, tevékenységükhöz nem kapcsolódó tárgyat is tároltak. Az ellenőrzést az is nehezítette, hogy az üzem több helyiségében nem működött a világítás sem.  A helyiségek fala, mennyezete és padlózata koszos-mocskos volt. A hűtőkamrában a kész és félkész csomagolatlan termékeket együtt tárolták a földes áruval. A gépek, berendezések és hűtők higiéniai állapota sem bizonyult megfelelőnek.

Rozsdás tárolóedények

A dagasztó helyiségben található hűtött munkapultok kívül-belül erősen szennyezettek, a berendezések koszosak, a fagylaltkonyhában található gurulós regálok (melyeket sütemény tárolására használnak) piszkosak és rozsdásak voltak.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Cigicsikkek az üzemben

A zöldség-előkészítő előterében található kézmosó csaptelepe kiszakadt, ráadásul abban és az előtér padozatán is cigarettacsikkek voltak. A dolgozók nem viseltek megfelelő munkaruházatot, és érvényes egészségügyi alkalmassági vizsgálattal sem rendelkeztek.

Több éve lejárt termékek

Az üzemben a jogszabály által előírt dokumentációs rendszert sem működtették, így az ott előállított élelmiszerek nyomonkövetése nem volt biztosított. A hatósági felügyelők az ellenőrzés során 961 kg nem nyomonkövethető és lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert (melyek között több éve lejárt termék is volt) találtak. 

Visszahívták az eladott árut

Az érintett élelmiszereket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból, továbbá azok forgalomba hozatalát és felhasználását megtiltották. Az ellenőrök az egységben előállított, még érvényes lejárati idejű élelmiszereket is visszahívták a forgalomból. 

Folyik az eljárás

A hatóság a fentebb részletezett súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt az egység tevékenységét szintén azonnali hatállyal felfüggesztette. Az intézkedés feloldására a hibák kijavítását követően végzett hatósági ellenőrzés után került sor.  Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van. 

A pékszövetség is nekiment az Albán Pékségeknek

A vásárlók körében a rendkívüli népszerűséget az Albán Pékségek az olcsóságukkal, a szokatlanul hosszú nyitvatartással és a szinte mindig meleg pékárukkal érték el. A Magyar Pékszövetség elnöke a napokban azt mondta, azonban ezeket az erényeket csak csalás árán tudják elérni. Septe József arról beszélt, hogy „nem azonos mértékben vannak megítélve és nem azonos mértékű működést produkálnak, mint a magyar pékségek”. Szerinte ugyanis minimális tőkebefektetéssel, bérelt helyiségekben, bérelt eszközökkel dolgoznak, miközben a szabályokat nem tartják be.

Nem felelnek a termékeik a szabályoknak

Az elnök konkrétumokat is említett: munkaügyi szabályok megkerülése, járulékfizetés megkerülése, higiéniai és élelmiszeripari szabályok lazán kezelése. Ami azonban ennél is nagyobb problémát jelenthet a vásárlók számára, hogy kevésféle tésztából sokféle terméket készítenek, amely tészták a Magyar Élelmiszerkönyv szabályainak abszolút nem felelnek meg.

Átverik a hatóságokat?

Septe József szerint ezeket a szabálytalanságokat a hatóságok rendszerint kiszúrják, az üzletek rendezik soraikat, majd nem sokkal később visszatérnek a régi működési elveikhez. A szakember szerint az is rendkívül jellemző az albán pékségekre, hogy adósságot halmoznak fel, a cégeiket bebuktatják, majd másnap, új néven, de ugyanabban az épületben indítanak egy fantomcéget.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ilyen állapotok uralkodtak a váci pékségben

Kiemelt kép: részlet a Nehib videójából – Forrás: nehib.hu