Egész évben folyamatos próbavásárlásokkal fogja ellenőrizni a hatóság a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény szabályainak betartását. Eltökélt szándékuk a törvény fiatalkorúak védelmét biztosító rendelkezéseinek érvényre juttatása, ezért idén a szakembereik minden trafikot legalább egyszer ellenőrizni fognak.

Szankciók

Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága felhívta a figyelmet arra, hogy18 év alatti fiatal dohánytermékkel történő kiszolgálása esetére január 1-jével jelentősen szigorodtak a szankciók. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Milliós bírság

Nemrég írtunk arról, hogy a bírság az első jogsértéskor minimum egymillió forint, a második jogsértés esetén az előző mértékének legalább 150 százaléka, de legfeljebb tízmillió forint, továbbá a trafikot ideiglenesen, 30 napra bezáratják.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Bezáratják a trafikot

Ha a dohánytermék-kiskereskedő 1 éven belül háromszor szolgál ki fiatalkorút, akkor a hatóság visszavonja a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységre vonatkozó engedélyt, ami az állammal kötött koncessziós szerződés megszűnését jelenti.

Kiskorúak védelme

A 18 éven aluli fiatal nem léphet be dohányboltba, őt tilos dohánytermékkel kiszolgálni, részére dohányterméket értékesíteni. Ha az értékesítőnek kétsége merül fel a vásárló vagy a fogyasztó életkorával kapcsolatban, köteles felszólítani őt életkora igazolására. Megfelelő igazolás hiányában meg kell tagadnia a dohánytermékkel kiszolgálást.

Trafikok az ipari parkokban

A kormány azt is lehetővé teszi, hogy az ipari parkokban lehessen dohányboltokat nyitni. Ez azt jelenti, hogy például egy-egy akkumlátorgyárban vendégmunkásai számára külön trafikokat üzemeltetnek majd.

Ne járjanak be a településekre

Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár szerint azért tartják fontosnak, hogy legyenek elkülönített nemzeti dohányboltok az ipari parkokban, hogy a Magyarországra beáramló vendégmunkások tömegei ne vegyüljenek a helyi lakossággal, ne kelljen bejárniuk a településekre dohányáruért. Az államtitkár szerint az a javaslat célja, hogy ne trafikingázás miatt járjanak be a munkavállalók a kisebb településekre. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció