Januártól új dohányboltokat nyithatnak az ipari parkokban a vendégmunkások számára, valamint nagyon szigorúan büntetik majd azokat az üzleteket, amelyekben kiskorúaknak adnak el dohányárút. A törvényt hétfőn fogadhatja el a parlament.

Kiskorúak kiszolgálása

Ágh Péter államtitkár azt mondta, hogy sok trafikban azért szolgálnak ki kiskorúakat, mert a bírságok jelenlegi mértéke nem jelent elegendő visszatartó erőt. „Drákói szigorral sújtunk le arra a trafikosra, aki a törvény legfőbb célját szabotálja. Súlyos, visszatartó erejű pénzbírságot vezetünk be, végső soron pedig a trafikengedélye is rámehet a vétkesnek”. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Visszavonhatják az engedélyét

Az az üzletvezető, akit a bírságok sem tántorítanak vissza, az engedélyét és trafikjának működését kockáztatja a törvényjavaslat szerint. Ez azt jelenti, hogy kizárhatja magát örökre abból a lehetőségből, hogy trafikot üzemeltethessen.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

1 milliós bírság

A módosítás alapján a bírság mértéke január 1-től legalább egymillió forint, minden további jogsértés esetén pedig az előző bírság mértékének minimum 150 százaléka, de legfeljebb tízmillió forint lehet. Emellett szélesebb körben lesz alkalmazható a koncessziós pályázat mellőzésével, vagy még ellátatlan településen kijelölés útján a dohánybolt üzemeltetése.

Trafik az építkezéseken

Az elfogadásra váró jogszabály egyik vitatott rendelkezése szerint a miniszter feljogosíthat általa kijelölt személyt dohánybolt üzemeltetésére olyan „fizikailag lehatárolt létesítményben vagy létesítményegyüttesben, amely egy építési beruházás megvalósítása érdekében egyszerre legalább négyezer munkavállaló elszállásolására alkalmas”.

Trafik az akkumulátorgyárakban

A Jobbik szerint egészen elképesztő üzenete van annak, hogy egy-egy akkumulátorgyárban az ázsiai munkások számára új dohányboltok nyíljanak.

Ne vegyüljenek a helyiekkel

Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár szerint azért tartják fontosnak, hogy legyenek elkülönített nemzeti dohányboltok az ipari parkokban, hogy a Magyarországra beáramló vendégmunkások tömegei ne vegyüljenek a helyi lakossággal, ne kelljen bejárniuk a településekre dohányáruért. Az államtitkár szerint az a javaslat célja, hogy ne trafikingázás miatt járjanak be a munkavállalók a kisebb településekre.

Rekordbevétel

A dohányáru-forgalom rekordot döntött 2022-ben, meghaladta az 1,1 ezer milliárd forintot. Az Országos Dohányboltellátó, amely a nemzeti dohányboltok beszállítója, tavaly 8,8 milliárd forint koncessziós díjat fizetett be az államkasszába, árbevétele pedig szintén rekordot döntött, meghaladta a 970 milliárd forintot. Az államnak sem volt még soha ennyi dohánybevétele, jövedéki adóból 476 milliárd forint folyt be. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció