Azt kérdezgetik a dolgozóktól, hogy mindez igaz-e és ha igen, akkor miért. Egy új kormányhatározat értelmében lényegében szabadon bocsátják azon nem magyar elítélteket, akiket ilyen bűncselekmény miatt találnak bűnösnek.

Nem tetszik az elítélteknek

„A magyar rabok természetesen érdeklődnek és háborognak” – írta a büntetés végrehajtás (bv) egyik névtelenséget kérő dolgozója az RTL híradójának. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Őrizet, de valójában szélnek eresztik őket

Az ügy előzménye az, hogy egy kormányrendelet értelmében minden külföldi embercsempész úgynevezett reintegrációs őrizetbe kerülhet, de három napon belül el kell hagyniuk az országot. Azonban lényegében ellenőrizhetetlen, betartják-e ezt a szabályt, így lényegében szabadon engedésről beszélhetünk.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Képeken a pőre valóság

A csatorna pár nappal ezelőtt bemutatott néhány rejtett kamerás felvételt. Ezeken az látszik, hogy a szombathelyi börtönből öt embercsempészt engednek szabadon. A város vasútállomásánál egyszer csak megjelent a bv kisbusza, amelyből először a börtönőrök, majd öt férfi mászott ki.

Gyors cigi, azt indultak amerre láttak

Az öt férfi először rágyújtott, majd négyen a vasúti váróterembe mentek, ahol épp tucatnyi gyerek várakozott, aztán szétszéledtek. Ketten a város felé vették az irányt. A csatorna úgy értesült, hogy mindannyian embercsempészek, akik a kormányrendelet miatt élvezhetik a szabadságot.

Ezzel indokol a kormány

Persze ha megszegik a szabályt, akkor visszaviszik őket és maradék büntetésüket is le kell ülniük. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely azzal indokolta a döntést, hogy nem kívánják a magyar adófizetők pénzén fogva tartani azt a több száz embercsempészt, akik ma magyar börtönellátást élveznek.

A szaktárca hivatalos statisztikája

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint csaknem 700 külföldi embercsempész hagyhatja így el a magyar börtönöket, amelyekben jelenleg a fogvatartottak mintegy 12 százaléka külföldi embercsempész, 73 ország 2048 állampolgára.

Paprikás hangulat a rácsok mögött

Már van olyan börtön, ahol emiatt érezhető a feszültség a magyar és a külföldi fogvatartottak közt – írja a már korábban említett, névtelenséget kérő bv-dolgozó. Állítja, a rabok kérdezik tőlük, hogy tényleg elengedik-e a külföldieket és ha igen, akkor miért.

Kivételezésről beszélhetünk

A dolgozó nem érti, hogy miért vannak jogerős ítéletek, ha azoknak a felét sem töltik le az elítéltek. A Magyar Ügyvédi Kamara korábbi elnöke a híradó megkeresésére azt mondta, az elmúlt években a bíróságok éppen szigorították a reintegrációs őrizet elrendelését, ám most a külföldiekkel mégis kivételez a kormány.

A sztárügyvéd szerint igazságtalanság történik

„A nyelvi problémák miatt plusz költséget jelent az egyébként is túlzsúfolt börtönökben ezeknek a személyeknek a bent tartása, ezért ők kapnak egy olyan különleges kedvezményt, ami nem indokolt, tehát igazságtalan” – vélekedett nyilatkozatában Bánáti János. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A csatorna összeállítása itt tekinthető meg

(Kiemelt kép: kormany.hu/Botár Gergely.)