Többeket előállítottak azt követően, hogy a demonstrálók egy csoportja a Fidesz-székházhoz vonult. A rendőrség már szombat hajnalban sajtótájékoztatót tartott, ahol bemutatták, milyen tárgyakkal dobálták meg a rendőröket.

Nem jelentették be a tüntetést

Provokációt emleget a rendőrség a péntek esti demonstráció után. Mint korábban mi is hírt adtunk róla, a közoktatásban tapasztalható állapotok elleni tüntetést követően, nem sokkal annak befejezése után a résztvevők egy csoportja az Oktogonról az Andrássy úton megindult a Hősök tere irányába. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Erőszakba kezdett átcsapni

Ezen gyűlést a rendőrség jogellenesnek minősítette. Ennek résztvevői a Rippl Rónai utca és a Lendvay utca kereszteződésében verbálisan, majd tettleg kezdték provokálni a rendőröket. Az egyenruhásokat lökdösték, kezdetben papírrepülőkkel, később különböző tárgyakkal dobálták: sörösdobozokkal, üveg-, fém- és műanyagpalackokkal, füstgránáttal, nagyméretű vascsavarral.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ezek a tárgyak repültek a rendőrök felé

MTI/Kovács Tamás

Át akartak törni a sorfalon

A néhány száz főből álló agresszív tömeg egy órán keresztül folyamatosan és összehangoltan, erőszakkal próbált áttörni a rendőrsorfalon. Eközben többször felszólították őket, hogy a jogellenes cselekményt fejezzék be. Egyúttal felhívták a figyelmet arra is, hogy a rendőrségi törvény szerint alkalmazható kényszerítőeszköz, ha veszélyben van a rendőrök testi épsége.

Nem alkalmaztak kényszerítőeszközöket

Ám erre nem került sor, „a rendőrök óriási  türelmet tanúsítva, kizárólag testi erővel tartották vissza a jogellenes gyűlés erőszakos résztvevőit. A rendőrök a lehető leghumánusabb módon hajtották végre feladataikat, jogszerűen, szakszerűen és arányosan jártak el. ”

Életkép a rendőrség hajnali sajtótájékoztatóján

MTI/Kovács Tamás

Hivatalos személy elleni erőszak miatt is volt előállítás

Négy embert, akiket a tömeg csaknem összepréselt, saját biztonságuk érdekében a rendőrök emeltek ki a veszélyzónából. Tizenöt ember igazolttattak, hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt a helyszínen két embert fogtak el és állítottak elő, két további esetben a Központi Nyomozó Főügyészségen feljelentést tettek csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt.

Lázasan nézik a kamerafelvételeket

Pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés és gyülekezési joggal visszaélés miatt egy-egy szabálysértési eljárást kezdeményezett a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A jogellenes gyűlésen készült felvételeket tovább elemzik a nyomozók.

Fellépnek, ha jogsértést tapasztalnak

Felhívták arra is a figyelmet, hogy a rendőrség mindenki számára biztosítja a békés gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz való jogot. Arra azonban nyomatékosan felhívták a figyelmet, hogy aki rendőrökre támad, azokkal szemben határozottan, a jogszabályokban foglalt kényszerítőeszközök alkalmazásával fognak intézkedni – olvasható a rendőrség honlapján szombaton közzétett tájékoztatásban. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Termoszokkal és csavarral is dobálták a rendőröket

MTI/Kovács Tamás

(Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd.)