Egy régi módszerrel szeretett volna szép summát szakítani. Minden egészen flottul ment, ameddig meg nem jelentek a rendőrök. Az illegális munkákat beszüntették, a sofőr ellen büntetőeljárást indítottak.

Ez volt a terv

Remek ötletet eszelt ki egy magyar kamionos, hogyan szerezhetne magának pénzt. Úgy döntött, hogy az olasz maffia megbízásából nagy mennyiségű hulladékot fog elhelyezni romos, taszári tanyája mellett. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elképesztő mennyiséget akart eltüntetni

Azonban peche volt, mivel a rendőrök igazoltatták a kamiont, amiben aztán tényleg minden volt. Használt szennyes pelenka, romlásnak indult élelmiszer, háztartási vegyszerek maradéka – ezek mind ott voltak a 70 tonnányi, bálázott hulladékban.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Hatalmas biznisz

A Vasárnapi Blikk úgy tudja, Olaszország Campania régiójából származott a szemét. Olaszországban a szemétszállítás nagy üzlet, az önkormányzatok a maffia fedőcégeit bízzák meg ezzel – magyarázza Orosz István, nyugdíjas rendőr alezredes. Hozzátette, sokan emlékezhetnek, Nápolyban milyen áldatlan állapotok uralkodtak pár éve.

Nem lehet megkerülni a maffiát

Ekkor az önkormányzatok a maffiától független cégeket akartak megbízni a szemét elvitelével, ám hónapokon át senki sem mert hozzányúlni az utcán bűzlő szeméthez A maffia győzött, a szemét eltűnt – tette hozzá.

Egyszerű konstrukció

Megjegyezte, hogy a megsemmisítésen is spórolnak – felveszik előre a pénzt, aztán a szállítmány azonban nem érkezik meg az égetőbe. Így hatalmas mennyiségű pénzeket lehet zsebre tenni feketén, s mellette a sofőrök is jól járnak, mivel nekik is jut a pénzből.

A földben tüntette volna el

A taszári sofőrnek az volt a terve, hogy saját tanyáján – ami a város szélén található – egy markológéppel szépen a földbe temeti az import szemetet. Azonban a rendőrök időben leállították az illegális munkákat. A szállító okmányokat lefoglalták, a 46 éves férfi ellen pedig büntetőeljárás indult.

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia

Hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Ha bűnösnek találják, akkor akár letöltendő börtönbüntetést is kaphat. A kormányhivatal gondoskodott a rakomány visszapakolásáról és visszafordításáról – az ezzel járó költségeket pedig majd a férfinak kell állnia.

Évtizedes jelenség

A módszer nem ismeretlen Magyarországon. 2006-ban háromezer tonna Nyugat-Európából származó, illegálisan lerakott bálás háztartási hulladékot találtak az Alföldön. Ekkor egy német város szemetét szerették volna eldugni. Több főszereplő végrehajtandó szabadságvesztést kapott.

Politikust is felelősségre vontak

Kunbaja akkori polgármestere. H. István ugyancsak érintett lett az ügyben: ráadásul úgy, hogy korábban felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Azza védekezett, hogy volt engedélye. Apró szépséghiba, de a német városban erről mit sem tudtak. a szerződés szerint a hulladékot el kellett volna égetnie a magyaroknak.

Behajthatatlan bírság

2009-ben, Délegyházára is került az import német szemétből. Akadt olyan település is, ahol csak 2013-ban sikerült a megtisztítani a környezetet. Végül az állam fizette a költségeket de a 481 milliós bírságot – amit az importáló cégre róttak ki – senki sem fizette be, ugyanis direkt fizetésképtelenné tették azokat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk Pixabay-illusztráció.)