Férje, tucatnyi szeretője és az egész rokonsága is haragudhatott arra a fiatal nőre, aki száz méteren belül tűnt el úgy, hogy egyetlen szemtanú sem látta. A gyilkos tudatosan rejthette más helyekre a testrészeket, hogy időt nyerjen. Eddig be is jött neki. Újranyitottuk a 30 évvel ezelőtt a Debrecenhez közeli Tégláson történt brutális gyilkosság aktáját.

Ki látta?

„Az eltűnt nő személyleírása: körülbelül 160 centiméter magas, kissé molett testalkatú. Utolsó ismert ruházata: világos Levi’s márkájú vászon farmernadrág, fekete, póló anyagú pulóver és fekete vászoncipő” – adott személyleírást a 30 éves Csiki Éva téglási lakosról a rendőrség. Bár a nő ekkor már halott volt, gyilkosát még keresték. Azóta is keresnék, ha lenne bármilyen használható információjuk. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Torzó a temetőnél

A fiatal nő több mint harminc éve indult el nagynénje Tóalj utcai lakásából a száz méterrel arrébb lévő vasútállomásra, hogy Debrecenbe menjen. Megcsonkított, feldarabolt holttestére négy nap múlva találtak rá a Hajdú-Bihar megyei település régi temetője melletti bokros részén.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Fej nélkül nehéz azonosítani

Napokig azt sem lehetett tudni, kinek a darabjaira bukkantak, mert a fej és az alkarok hiányoztak a derékban kettévágott holttestről. A bűncselekmény óta eltelt idő a gyilkosnak kedvezhetett. Biztos volt ugyanis, hogy nem a temetőnél darabolta fel áldozatát, hanem valószínűleg zárt térben, például egy konyhában. Ilyenkor minél később keveredik gyanúba a tettes, annál több ideje van eltűntetni a nyomokat, amelyekből egy feldarabolt holttest esetén jócskán akad.

Szerette a férfiakat, miközben férjnél volt

Nehéz volt a nyomozók dolga. Bár Nagy Imréné Csiki Éva a nevéből is érzékelhetően férjnél volt, de finoman szólva sem vetette meg az alkalmi partnereket. A nyomozás adatai alapján házassága alatt több mint negyven partnere volt, akiket természetesen meg kellett találni és ki kellett kérdezni. Hiába, egyikőjük sem keveredett komolyabb gyanúba.

Feldobta a rendőrségen az egész famíliát

Csiki Éva ráadásul nem csak a férfiakkal, hanem az itallal is jó kapcsolatot ápolt és a törvénnyel is hadilábon állt, hiszen gyakorlatilag „családi vállalkozásban” éltek besurranásos, betöréses lopásokból. Éva 1991-ben aztán állítólag megelégelte, hogy a népes rokonság kihasználja, és magával együtt mindenkit feldobott a rendőrségen.

Rács mögött akart maradni

Egyik rokona ezért halálosan megfenyegette a nőt, aki ezért szeretett is volna a börtönben maradni, de az ítélet meghozataláig kiengedték. Szabadon távozhatott a korábban fenyegetőző sógora is. Csiki Éva fél évvel később már halott volt.

„Megdöglesz!” – mondta a polgármester felesége

Sok ellensége lehetett, hiszen még az akkori polgármester felesége is azt ordította neki, hogy „megdöglesz”. Ennek oka az volt, hogy Éva pont az asszony házát rabolta ki, és vitt el igen tekintélyes mennyiségű értéket. Ez az affér aztán nem tűnt komolynak, de jól mutatja, milyen viszonyban állt Éva a környezetével.

Hogyan mondhat ilyet egy rokon?

Hogy a rokonságnak valóban köze volt-e a nő halálához, a mai napig rejtély. Érdekesség azonban, hogy amikor Hardi Péter, A rejtőzködő gyilkosok című könyv szerzője másfél évtizeddel később Tégláson próbált utánajárni a múltban történteknek, több hozzátartozó is azzal rázta le, hogy „az már nagyon rég történt, úgysem derül ki az igazság.”

Okos volt a gyilkos

Csiki Éva holttestét egyébként viszonylag szakszerűen darabolták fel, ráadásul nem lehetett megállapítani a halál okát sem. A feldarabolás azonban valószínűleg nem szadizmusból, hanem azért történt, hogy könnyebb legyen szállítani a holttestet. A fejét pedig azért rejthette el a gyilkos máshol, hogy tovább tartson azonosítani az áldozatot. Mint az látható, a máig ismeretlen tettes ezzel jól számolt.

Nem lehet nyugalma

Bármennyire is okos volt azonban a tettes, ha még él, nem nyugodhat meg. A bűncselekmény ugyanis nem évül el, vagyis ha van új nyom, a gyilkos akár még most, 30 év elteltével is rács mögé is kerülhet. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Szeretnék még ilyen Újranyitott aktát olvasni! Kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó.hu-grafika