Mindig jó olyanokról hallani, akik önzetlenül segítenek másoknak. A Miskolc melletti településeken körzeti megbízottként dolgozó Hevele István György igazi hős. Ott és akkor segít, amikor tényleg bajba került valaki. Legutóbb egy füstölő házból menete ki az embereket, korábban pedig kútba esett férfihoz mászott le és segített neki. Szívmelengető az a bátorság és elhivatottság, ahogy Hevele törzszászlós dolgozik.

Megcsörrent a telefon

“Veszélyhelyzet esetén azonnal hívni kell a 112-t, mégsem tudok neheztelni arra az emberre, aki bizonyos esetben először inkább a körzeti megbízottat tárcsázza, mert mi jellemzően gyorsabban odaérünk a baj helyszínére – mondta a Miskolchoz közeli Boldva, Ziliz, Nyomár és Hangács községek körzeti megbízottja, Hevele István György a police.hu oldalnak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Fekete füst

A körzeti megbízott felidézte a telefonhívást, amelyet január 12-én 21:15-kor fogadott saját autójában ülve: “Nem voltam szolgálatban, és éppen hazafelé tartottam Boldvára, amikor egy odavalósi nő hívott, és zaklatottan mondta, hogy az unokaöccse házának bejárati ajtaján fekete füst szivárog kifelé. 

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Dörömbölt az ajtón

Megkért, hogy siessek oda, mert nem mer bemenni, de biztos benne, hogy a fiatalember bent van a házban a barátnőjével. Sírva tette hozzá, hogy hiába dörömbölt az ajtón, nem reagáltak, és most nagyon aggódik értük. Könyörgött, hogy siessek, én pedig megnyugtattam, hogy mindjárt ott vagyok.” – meséli a körzetis.

Mély levegő

Hevele István György 3 perc alatt ért a füstölő ingatlanhoz. “Miután leparkoltam, kikaptam a csomagtartómból a poroltót és a zseblámpát, és ahogy berohantam a ház nyitott kapuján, jól láttam, hogy a bejárati ajtó kereténél tényleg fekete füst száll kifelé. Szerencsére a nyílászáró nem volt kulcsra zárva, úgyhogy mély levegőt vettem, és beléptem” – idézte fel a szabadnapos életmentő.

Két ember az ágyban

A zseblámpa fényében rögtön kiszúrta, hogy a folyosóról jobbra nyíló hálószobában lévő kályha füstöl. Nyitva volt az ajtaja, és a belőle kiáramló füst mennyiségéből és szúrós szagából arra következtetett, hogy valami gond lehet a készülék füstcsövével, ami később be is igazolódott, de először az ágyon fekvő két emberrel foglalkozott. 

Megrázó pillanat

“Mindketten a fejükre húzták a dunyhát, úgy aludtak, ami abból a szempontból szerencsésnek mondható, hogy így a füst akkor még nem fojtogatta őket. Meglepően mélyen aludtak, különösen a nő, aki nem reagált sem a kiáltozásomra, de arra sem, amikor megráztam. Bevallom, ettől megrettentem, de csak rövid időre, mert sikerült őket felkeltenem.” – meséli a körzeti megbízott.

Kivezette őket az udvarra

Hevele törzszászlós azt is elmondta, hogy a házban lévők nagyon megijedtek, annyira viszont észhez tértek, hogy ki tudta vezetni őket az udvarra, közben megérkeztek a tűzoltók is. A katasztrófavédők eloltották a kályhában a tüzet, átszellőztették az ingatlant, és megállapították, hogy az égéstermék azért nem távozott a kéményen át a helyiségből, mert a füstcső eldugult.

Kályha ajtó

Az ott élő fiatalember elmondta, szándékosan hagyta nyitva a kályha ajtaját, hogy legyen egy kis huzata, mert csak így lehetett begyújtani. Nem akarta úgy hagyni, de elaludt. “Két nappal később rájuk néztem, hogy megoldódott-e a probléma, és a fiatalember elmondta, hogy kicserélték a kályha füstcsövét, és a kéményt is kitisztíttatták. Köszönetet is mondott nekem” – mesélte a törzszászlós, akinek az edelényi rendőrkapitány és a közrendvédelmi alosztály vezetője is gratulált.

Életmentés a kútból

Az életmentő körzeti megbízottnak három évvel ezelőtt is volt egy emlékezetes életmentése. Akkor egy 82 éves férfi vizet húzott fel a kerti kerekes kútból, de közben elvesztette az egyensúlyát, és belezuhant a hét méter mély kútba. Az idős férfinak csak a feje nem volt víz alatt, de nehezen tartotta magát, annyira didergett a jéghideg vízben. “Beszélni sem tudott, mi viszont igyekeztük szóval tartani, és miután szereztünk a szomszédtól egy alumínium tolólétrát, azt az oldalra kiálló talpszelvénnyel beakasztottuk a kút karimájába, én pedig lemásztam rajta a bácsihoz. A létra nem ért le teljesen, a kútcső pedig annyira szűk volt, hogy nem tudtam kihúzni, de a fejét a víz felett tartottam, és nem engedtem, hogy elaléljon; folyamatosan beszéltem hozzá. 

Hős körzeti megbízott

A kútba esett bácsit végül hevederekkel húzták ki a katasztrófavédők, és csodával határos módon túlélte a balesetet, pedig a kihűlés majdnem végzett vele. Azzal is szerencséje volt, hogy a zuhanást túlélte – mesélte a Miskolc mellett élő hős körzeti megbízott. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Hevele István György, körzeti megbízott – Forrás: Police.hu/Kékvillogó.hu-montázs