Ha beírod a kedvenc böngésződ keresőjébe azt a szót, hogy robotporszívó, akkor temérdek találatot fogsz kapni. A legolcsóbb takarítógépek már néhány ezer forintért is megvásárolhatók, ám ezektől azért ne számíts csodára. Számukra már komoly bonyodalmat fognak okozni a nagyobb szemcsék felsöprése is.

Ha valóban hatékonyan működő eszközt szeretnél, akkor érdemes a Házirobotok.hu webáruházból választani porszívó robotot. Ebben a webáruházban kizárólag jó minőségű termékeket kínálnak megvásárlásra, így biztosan nem kell majd csalódnod.

Fontosak a tér adottságai és a robot méretei

A kitakarítandó helyiségben lehetnek olyan területek, mint például egy ágy vagy egy kanapé alatti terület, amit kézzel elég nehéz lenne felsöpörni, vagy szinte nem is lehetséges. Ezekkel a robotporszívó könnyedén elboldogul, feltéve, ha befér alájuk. A takarítógépnek is van persze egy fizikai kiterjedése, azaz szélessége és magassága. Ahová fizikailag nem fér be, oda nem fogja megpróbálni bepréselni magát.

Egy lábakon álló franciaágy esetén megfontolandó, hogy meg lehet-e emelni a magasságát, ha csak egy centin múlik, hogy befér-e alá a készülék. Nem minden esetben jöhet ez szóba, de ha sikerül ezt megoldani biztonságosan, akkor sok fáradtságtól kímélheti meg a tulajdonosát a porszívó robot.

Lehet, hogy kézzel is kell majd dolgozni

Hacsak nem abszolút minimalista módon rendezed be a lakás különféle helyiségeit, akkor szinte elkerülhetetlen, hogy legyenek olyan területek, amiket majd kézzel kell utólag felseperni. A statisztikák szerint átlagosan kevesebb, mint 10% az ilyen helyek aránya.

Erre mondhatod azt, hogy akkor mégis minek a robotporszívó, ha úgyis kelleni fog továbbra is a seprű és a lapát? Gondold azonban végig: nem jobb egy adott helyiségnek csupán a 10%-ában sepergetni, mint a 100%-ában?

A mai robotok már jó problémamegoldók

Az évek során komoly fejlődésen mentek keresztül a takarító robotok. Ma már olyan algoritmusokkal dolgoznak, hogy egyáltalán nem igényelnek felügyeletet, mindent képesek önállóan megoldani. Ebbe beletartozik a lakás feltérképezése, a takarítás és a töltőhöz való visszatalálás is. Ha 1,5 centiméternél magasabb tárgyba ütközik egy ilyen szerkezet, akkor nem próbál meg átmászni rajta: egyszerűen csak nekiütközik és elfordul valamilyen irányba.

Az iRobot Roomba olyan robot, ami tudatos logikán alapulva, komplex algortimusok mentén dolgozik egészen a Roomba 800-as sorozatig bezárólag. Másodpercenként 67 alkalommal monitorozzák ezek az eszközök a környezetüket. A beléjük programozott több mint 40 algoritmus alapján megtalálják a legideálisabb útvonalat.

Egy helyiség méretét a távolság és az ütközési gyakoriság alapján ki tudja számolni a gép, így a lehető legrövidebb idő alatt képessé válik a szoba kitakarítására. Amikor merülni kezd az akkumulátora, maga keresi meg a dokkolóállomást, és az infra szenzorok segítségével meg is találja, hacsak nem torlaszolja el időközben valaki az oda vezető utat.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.