A Budaörsi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfivel szemben, aki egy lőtéren tartott élménylövészet során olyan puskát adott egy férfi vendége kezébe, amely a karbantartás hiánya miatt a lövés pillanatában a férfi kezében felrobbant. A vádirat szerint a férfi a budaörsi lőtéren volt lövészvezető és gondnok, feladatai közé tartozott a lövészetre érkező fizető vendégkörnek átadott fegyverek állapotának felmérése is.

Élménylövészet a lőtéren

2020. május 31-én az elkövető élménylövészetet tartott a lőtéren, ahol a sértett olyan élménylövészeti csomagot vásárolt, amelybe többek között beletartozott egy Barett Model 99 típusú mesterlövész puskával leadható két lövés is. A puska töltését-ürítését a lövésvezetőként jelenlévő elkövető végezte. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nem működött megfelelően

Ugyanakkor a lövészvezető a férfinak a lövésekhez egy olyan puskát adott át, amely a kenőanyag hiánya és a felhalmozódott szennyeződés miatt nem működött megfelelően. Az Ügyészség közleménye megjegyzi, a lövészvezetőnek egyszerű szemrevételezéssel is látnia kellett volna, hogy a fegyverben kevés a kenőanyag és felhalmozódott a szennyeződés, ezért a használat előtt meg kellett volna tisztítania a fegyvert. 

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Eltört egy belső alkatrész

Amikor a második lövés leadása előtt az elkövető a puskát csőre töltötte, a puska csövének egyik belső alkatrésze a szennyeződésből fakadó korlátozott mozgathatóság miatt eltört.

Veszélyhelyzet

A sértett a mesterlövész puskát ezután úgy vette kézbe, hogy a fegyver már nem volt alkalmas a biztonságos és rendeltetésszerű használatra.

Felrobbant a töltény

A puska elsütésekor a csőben a töltény felrobbant, a fegyver zárdugattyúja hátrafelé megindulva a válltámasznak ütközött, és a fém alkatrész a válltámaszból kitörő fémdarabokkal együtt a sértett mellkasába fúródott.

Kis híján életét vesztette

A férfi a fegyver felrobbanása következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett el, sértett halála csak a kórházi életmentő műtétnek köszönhetően nem következett be.

Vádat emeltek

Az ügyben a Budaörsi Járási Ügyészség az elkövető ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat.

Nem figyelt oda

A vádirat szerint a férfi a budaörsi lőtéren volt lövészvezető és gondnok, feladatai közé tartozott a lövészetre érkező fizető vendégkörnek átadott fegyverek állapotának felmérése is. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció