Kigyulladt egy BMW az M7-es autópályán a Budapest felé vezető oldalon Érdnél csütörtök este. A lángoló autó miatt torlódás alakult ki. Nagy kérdés, hogy miért égnek ki gyakrabban a BMW-k, mint a többi autó?

Tűz a motortérben

Kigyulladt egy BMW az M7-es autópályán Érdnél, a Budapest felé vezető oldalon kapott lángra az autó. Úgy tudjuk, a tűz a motortérben keletkezett, majd átterjedt az egész autóra. A Balesetinfo Facebook oldalon több videó és fotó is készült a lángoló autóról, ezek közül kettő látható a kiemelt képünkön. Bizonyára a tulajdonos nagyon nem örült annak, amikor meglátta a tűz első jeleit. Ha nincs nagyteljesítményű oltókészülék az autóban, akkor szinte menthetetlen a járgány. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Égő BMW az Auchan parkolóban

Pocsék napja volt annak a BMW-tulajdonosnak is, akinek az autója tavaly szeptemberben kigyulladt a soroksári Auchan parkolóban. A mellette álló autók tulajdonosai is kesereghettek, mert az ő járművük is szénné égett. A BudaPestkörnyéke.hu hírportál információi szerint a BMW rövidzárlat miatt gyulladt ki, a tűz pedig átterjedt a mellette álló Toyotára, Skoda Octavia kombira, Volkswagen Lupora és egy Honda Civicre. Megdöbbentő, de a kiégett BMW másnap az elszállítás közben is lángra kapott.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kiégett BMW a parkolóban

Fotó: Kékvillogó.hu/G.K.

Kiégett BMW az autópályán

Két évvel ezelőtt kigyulladt egy BMW az M7-es autópálya sóstói lehajtójánál. A sofőr, amikor észrevette a füstöt, azonnal megállt, szerencsére ki tudott szállni, viszont a luxusautó megsemmisült. A siófoki tűzoltók két vízsugárral oltották el az égő BMW-t, amely teljesen kiégett. Ennek a tűznek az oka nem ismert, ám az régóta ismert, hogy egyes dízel BMW-k hajlamosak a kigyulladásra.

Az M0-áson is BMW gyulladt ki

Szintén 2020-ban kigyulladt egy BMW az M0-ás autóút 6-os kilométerénél, Törökbálint közelében a McDonald’s-nál. A tűzoltók kiérkezésekor az autó utastere már lángokban állt. Korábban pedig Budapest mellett az M1 Premier Outlet parkolójában égett ki egy új BMW. Akkor is spontán gyulladás történt.

Mi a gond a BMW-kkel?

Egyes 2011. augusztus és 2017. augusztus közt gyártott dízelmotoros BMW-k spontán kiégése tényleg előfordulhat. Világszerte 1,6 millió autó lehet érintett, Magyarországon biztosan több, mint hatezer és az is biztos, hogy az autók gazdái néha túl későn tudják meg, hogy szervizbe kéne vinni az autót – írja a Totalcar.hu. Főként F10-es szériához tartozó 520d és 530d típusú BMW-ket érinti a spontán kiégés. A szakértők azt javasolják, hogy ellenőriztessék egy márkaszervizben, hogy az autójuk is érintett-e a gyár visszahívási kampányában. Ha igen, ki kell cserélni az EGR-hűtőt.

Égő Audi

Természetesen nem csak a BMW-k égnek, két hete egy Audi kapott lángra a pesti külvárosban. Információink szerint egy fiatalember haladt az akkor néhány hete vásárolt Audijával a 15. kerületben, a Külső Fóti úton az M0-s autóút felé. Nem sokkal a körgyűrű felhajtója előtt azonban füstöt észlelt a motortér irányából, ezért lehúzódott autójával az út szélére, majd kiszállt. A teljes cikket ide kattintva éred el.

Lángoló autó

Fotó: Kékvillogó.hu/G.K.

Ezt kell tenni, ha ég az autó

A katasztrófavédelem korábban azt tanácsolta, hogy ha füstölni kezd egy jármű, akkor lassan és oldalról nyissuk fel a motorháztetőt, hiszen előfordulhat, hogy a levegő-utánpótlás hiánya miatt még nincs tűz, csak izzik valami.

Hatalmas láng csaphat ki

Ha ilyenkor hirtelen felnyitjuk a motorháztetőt, az izzó, kezdődő tűz hirtelen levegőt kap, hatalmas lánggal kicsap a motorháztető alól, és súlyos égési sérüléseket okozhat. 

Fontos a gyors helyzetfelismerés

Ha van nálunk tűzoltó készülék, a motorháztetőt csak annyira nyissuk fel, hogy a résen keresztül befújhassuk annak tartalmát. Mindenképpen fontos a gyors helyzetfelismerés, az azonnali segítségkérés és az azonnali segítségnyújtás. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Égő BMW az M7-es autópályán – Forrás: Facebook/Balesetinfo csoport