Az elsődleges értékelések szerint anyaghiba okozta műszaki meghibásodás miatt zuhant a Balatonba szeptember 7-én délután egy közel 40 éves rendőrségi helikopter.

Zuhanás és mentés

Ahogy arról a Kékvillogó.hu az elsők között számolt be, Balatonszéplak-felső közelében a Balatonba zuhant a rendőrség MD500E típusú helikoptere. Szerencsére személyi sérülés nem történt a baleset során. A légi járművet még aznap, 19 óra 43 perckor – a siófoki hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelem búvárszolgálatának közreműködésével – kiemelték a tóból. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Még vizsgálódnak

A baleset pontos okának kivizsgálása még tart. A gépet alkatrészére kell szedni, és még többféle anyagvizsgálatot elvégezni. Jamrik Péter tudomása szerint ebből a közel 40 éves MD 500E típusú helikopterből a lezuhanton kívül már csak egy üzemel a rendészetnél. A baleset vízimentési gyakorlat során történt.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem erre találták ki

„Ez egyébként nem egy vízimentésre alkalmas típus, valószínű ennek a típusnak az itteni volt az utolsó bevetése, hiszen vannak már vízből mentésre alkalmasabb gépek is” – mondta a tanácsos. Felidézte, hogy a helikopterbaleset az említett csütörtöki napon 14.42-kor történt.

Nem lett baja a pilótáknak

A két pilótát hat perc múlva már felvette egy közelben haladó magánhajó a vízből, akik azon kívül, hogy az egyikük sokkos állapotba került, egy karcolás nélkül úszták meg a balesetet. A vízirendészet hajója is perceken belül úton volt a Balatonszéplak közeli parttól mintegy 300 méterre történt baleset helyszínére. A gép kiemelése a vízből este 19.20-kor befejeződött, a helikoptertest a kiliti reptér hangárjába került. A két letört rotorjának egyikét még aznap, a másikat másnap megtalálták.

Nagyon jó csapatmunka

„Néhány óra alatt a nulláról, mindenféle előkészítés nélkül, rendkívül jó csapatmunkával sikerült a problémát megoldani. Ha ez megszervezett gyakorlat lett volna, akkor sem sikerülhetett volna ilyen kiválóan” – fogalmazott a közbiztonsági tanácsos.

Sokan figyelték

„Statisztikaileg kiemelkedő paramétere volt az eseménynek, minden idők adatát felülmúlta az egy négyzetméterre eső tábornokok száma valamikor 16 óra és 18 óra között – idézte fel Jamrik Péter, hozzátéve – még nagyobb derültséget okozva -, hogy egyébként ez nem akadályozta a munkát.

Ezért tudtak megmenekülni

A HírBalaton kérdésére válaszolva Jamrik Péter elmondta, sok szerencsés eleme volt a két pilóta megmenekülésének: „Számított, hogy az egyikük egy rendkívül képzett pilóta volt, aki egyébként egy betanuló pilótával repült. Szerencsés momentum, hogy kis magasságban történt a műszaki meghibásodás, amitől aztán elkezdett pörögni a helikopter”.

Ki tudták nyitni az ajtót

Ahogy vizet ért a gép, úgy fordult az oldalára, hogy a pilóták ki tudták nyitni az ajtaját, illetve a szélvédő vagy üveg is kitört. Mázli volt az is, hogy nem földbe csapódott a gép, ráadásul a Balaton egy iszapos részét találta el, ami tompította a vízbeérést. Nem robbant fel, és a rotor is úgy állt le, hogy nem okozott több problémát.

Pont arra járt valaki

Mindkét pilótán rajtavolt az automata mentőmellény – ami víz fölötti repülésnél kötelező –, az rögtön ki is nyílt. Szerencsének mondható az is, hogy egy földvári versenyről Siófokra tartó magánszemély két percen belül kimentette őket, és még arra is gondja volt, hogy a helyszínen bedobja a vízbe a hajóján lévő versenybóját, tehát keresni se kellett nagyon az elsüllyedt gépet.

Eljárást indítottak

A rendkívüli légügyi eseményekre vonatkozó eljárásrendnek megfelelően a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya hivatalból indított eljárást. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: helyszíni felvétel