Mindössze nyolc nappal börtönből való szabadulása után ölte meg édesanyját és testvérét az a szegedi férfi, aki a hirhedt Csillag börtön egyik utolsó kivégzettjeként vonult be a kriminalisztika történelmébe. Juhász István aprópénzért követte el a kettős gyilkosságot, de még a tetthelyről sem tudott elmenekülni. Újranyitottuk a megrázó ügy aktáját.

Azt hitte, nem kötik fel, de tévedett

„Fél a kivégzéstől?” – kérdezte a már halálraítélt szegedi kettős gyilkost a Népszava újságírója a bíróság folyosóján 1982-ben. „Hát…attól bizonyára mindenki fél. Én is…” – hangzott a válasz. „Számít kegyelemre?” – jött az újabb kérdés. „Igen. Gondolom, nem fognak felakasztani…” Juhász Istvánnak nem lett igaza, mert nem sokkal később, 1982. április 6-án kivégezték a szegedi Csillagban. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Párezer forinttal a szabadságba

A 34 éves, munkanélküli Juhász 1981. augusztus 18-án szabadult az állampusztai börtönből, ahol lopás miatt ült. Felelségével hat gyerekük volt, de mivel egyikük sem foglalkozott velük, állami gondozásba kerültek. A nő és férje már csak papíron voltak házastársak. Istvánnak kétezer forint rabkeresménye lapult a zsebében. Ezen kívül Szeged-Szőregen élő anyjára, az özvegy Juhász Istvánnéra és nővérére, Duska Andrásnéra számíthatott volna.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Saját családja sem állt vele szóba

Juhász hivatalosan Végegyházán lakott, de a szabadulás után esze ágában sem volt hazamenni. Szegeden csavargott a városban: nappal a Vidám Parkban, éjszaka a vasútállomáson töltötte az idejét, de a kétezer forint pár nap alatt elfogyott. Úgy döntött, hogy Szőregen élő édesanyjánál és nővérénél próbál meghúzódni, de családja még a kertbe sem engedte be. Azt mondták neki, hogy szedje össze magát, induljon haza a feleségéhez és keressen munkát.

Aljas mesével csalta el nővérét

István ekkor még eltávozott, de már kezdett összeállni a fejében egy terv arról, hogyan szerezzen mégis pénzt az anyjától. Tudta, hogy ehhez el kell valahogyan csalnia a Duskánét, a nővérét, mert a nőt nehezebb befolyásolni. Üzent neki, hogy a férjét baleset érte a munkahelyén, mire az asszony egyedül hagyva édesanyjukat, rohant a férfihez Szegedre a ruhagyárba.

Egy pohár vízért

A balesetből persze egy szó sem volt igaz, de Juhász így időt nyert. Az világos volt számára, hogy az anyja még így sem fogja beengedni, ezért bemászott a kerítésen. Juhászné éppen babot fejtett a nyári konyha előtt. Vitatkoztak egy sort, mire a szomszédoktól tartva Juhász kért egy pohár vizet, hogy anyjának be kelljen mennie a konyhába.

Vasfűrésszel, spárgával, asztalterítővel

Juhász besétált utána, és amikor az asszony vizet akart tölteni, felkapta a sarokba támasztott vasfűrészt,
és hátulról többször fejbe vágta anyját, aki eszméletlenül rogyott a földre. Mivel erősen hörgött, Juhász spárgát, majd az
asztalterítőt is az anyja nyakára csavarta, és szorította, amíg az mozdulatlanná nem vált. Ezután a köténye zsebéből kivette a pénztárcát, benne körülbelül ezer forinttal.

A nővérének sem kegyelmezett

Az anyagyilkosból pillanatok alatt testvérgyilkos is vált, ugyanis Juhász ekkor észrevette, hogy nővére hazafelé közeledik. Eldöntötte, hogy őt is megöli, hiszen nem akart szemtanút. Bement a nyári konyha melletti fáskamrába, felkapta a baltát, aztán a házba sietett. Az előszobából nyíló fürdőszoba ajtaja mellé letámasztotta a baltát, majd várta nővére belépését.

Baltával, zsebkendővel, reklámszatyorral

Duskáné érthetően rettenetesen meglepődött azon, hogy testvére a házban van, és rögtön gyanút fogott. Amikor pedig meglátta, hogy István ruhája véres, azonnal összeállt neki a kép, és megpróbált elmenekülni a házból. A gyilkos ekkor sújtott le a baltával, majd betömte a hörgő áldozat száját egy zsebkendővel és egy műanyag reklámszatyorral.

…és akkor megszólalt a csengő

Éppen a nővérét zsebelte ki, amikor csöngettek. Duskáné férje volt az, akinek gyanús volt, hogy senki sem nyit ajtót. Duska András elment testvére fiáért, Tiborért, hogy együtt térjenek vissza. Rosszat sejtett, érezte, hogy valami nincs rendjén. Bemászott az ablakon, a szobában pedig ott állt Juhász István. Utóbbi azt állította, a két asszony elment otthonról, de András ezt nem hitte el.

A konyhaablakon át menekült volna

A kettős gyilkosságból talán azért nem lett hármas emberölés, mert Juhász István a sógorára már nem mert rátámadni, inkább menekült. A konyha ablakán ugrott ki a kertbe, de a segítségül hívott hozzátartozó lesben állt, és lefogta a gyilkost.

Lincshangulat a helyszínen

Duska Andrásné holttestét így saját férje fedezte fel. Mire a rendőrök a helyszínre értek, a beszámolók szerint már több mint 100-150 feldühödött környékbeli gyűlt össze a tetthelyen. Juhász István beismerte tettét, bár nem is nagyon tehetett volna mást. A kettős gyilkos zsákmánya összesen 2300 forint volt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu