Országos razziát tart a rendőrség húsvétkor. A piás sofőrökre és a biztonsági övekre utaznak, mindenkit arra kérnek, hogy részegen ne vezessen és mindig, mindenki kapcsolja be a biztonsági övet, akkor nem lesz baj és a büntetéstől sem kell félni.

Húsvétkor sok a piás sofőr

Évtizedek óta megszokott az a gyakorlat, hogy húsvét idején a rendőrség az ittas járművezetők kiszűrésére koncentrál. Az elmúlt években az ittas járművezetők által okozott balesetek száma csökkent, ami azt mutatja, hogy a közlekedők többsége tisztában van az ittas vezetés kiemelt veszélyességével – írják a rendőrség közleményében. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Biztonsági öv

Még mindig sokan nem használják a biztonsági övet, ezért az ellenőrzések során erre is számítaniuk kell mind a sofőröknek, mind a járműben utazóknak.

Nem repül ki az utas

Baleset-megelőzési szempontból kiemelt fontosságú a biztonsági öv használata. Jelentősége nem a baleset elkerülhetőségében, hanem a már bekövetkezett baleset következményeinek csökkentésében mutatkozik meg. Hatásmechanizmusa alapján egyrészt megvédi a vezetőt és az utasokat a „kirepüléstől”, másrészt csökkenti a jármű és tartozékai okozta sérüléseket. A biztonsági öv használata nem az Ön döntése, hanem kötelező.

Senki se igyon, ha vezet

A rendőrség azt kéri, hogy indulás előtt kérjük, járművezetőként ne fogyasszon senki szeszes italt. Mindenki kapcsolja be biztonsági övét és hívja fel utastársai figyelmét is arra, hogy rögzítsék magukat. A közlekedők idén húsvétkor is határozott és következetes rendőri fellépésre számíthatnak – írták a közleményben.

Büntetőpontok

Fontos tudni, hogy a szabálysértés esetén nem csak több tízezer forinttal büntethetnek meg, de feketepontot is adnak. Ha valakinek például nincs bekapcsolva a biztonsági öve és autópályán kapják el, akkor 5 büntetőpontot kaphat.

Közúti balesetek száma

A közlekedési balesetben meghaltak száma évről-évre csökken, a 2020-as évben a korábbiakhoz képest jelentősen kevesebben haltak meg a magyar utakon. Ebben egész biztosan közrejátszott a koronavírus-járvány miatti korlátozások, hiszen sokkal kevesebben és ritkábban ültek autóba. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Varga György