Lassan két év telt el a Hableány tragédiája óta, de nincs nap, hogy az elhunyt matróz édesanyja, Julika néni ne gondolna a tragikus sorsú fiára. A 29 halálos áldozatot követelő katasztrófa ügyét kedden tárgyalta a bíróság. 2019 májusában 29-en haltak meg a Hableány nevű sétahajón a Margit híd közelében.

Magányosan gyászolja fiát

A Szolnokon élő Julika néni magányosan gyászolja a Hableány-katasztrófában meghalt fiát. A keddi tárgyalás után a matróz édesanyja nyilatkozott a Blikknek, és bár lassan két év telt el a tragédia óta, de nincs nap, hogy Julika néninek ne jutna eszébe tragikus sorsú fia. 

Elfogadta, hogy nincs többé

„Ma már nincs a szívemben se bosszúvágy, se harag, mert elfogadtam, hogy semmi nem adhatja vissza a fiamat. De képtelen vagyok felejteni, kiheverni a történteket” – mondta a matróz édesanyja.

Álmodik fiával

Az idős asszony arról beszélt, hogy minden percében az elhunyt fia jár az eszében. „Ha pedig álmodom róla, olyan élesen látom, mintha élne. Nem tudok belenyugodni, hogy alig öt percen múlt a kisfiam élete”.

Budapest, 2019. június 11. A Clark Ádám úszódaru kiemeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát a Margit hídnál 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. MTI/Mónus Márton

5 percen múlt fia élete

Ugyanis öt perc kellett volna, hogy a Hableány lehorgonyozzon a kikötőben. Julika néni elmondta azt is, hogy korábban azt kívánta a luxushajó kapitányának, hogy olyan büntetést mérjen rá a sors, amilyenre ő ítélte a matrózt.

Reménykedik, hogy a kapitányt eltiltják

 „Nem tudom, mikor hirdet ítéletet a bíróság, de abban reménykedem, hogy a kapitány nem vezethet többé hajót” – fogalmazott. 

Sikoltoztak a turisták

A keddi tárgyaláson mutatták be a 2019. május 29-én készült videókat, ezeket turisták készítették a Viking fedélzetén. A sötét képeken épp csak ki lehet venni, ahogy a Hableány orra befordul a hatalmas szállodahajó elé, és máris elkezdődik a horrorfilmbe illő sikoltozás: az utasok angolul kiabálják mindenfelől, „Istenem, itt egy hajó, jaj, istenem, egy hajó!”.

29-en haltak meg

A tragédiát azonban már semmi nem akadályozhatta meg. A Duna budapesti szakaszán, a Margit híd közelében, a Hableány hét másodperc alatt hullámsírba vitte az utasait: 27 koreai turistát, és a kétfős magyar személyzetet.

Itt süllyedt el a Hableány

A kapitány börtönben van

Ítélet egylőre nem született, de a vádlott, Jurij C. egészen biztosan nem vezet hajót, hiszen letartóztatásban marad.

Nem tett vallomást

A férfi korábban kijelentette, hogy nem tesz vallomást, így arra sem reagált, hogy az egyik áldozat ügyvédje szerint teljesen nyilvánvaló, hogy az ütközés előtti öt percben nem a Viking vezetésével foglalkozott, hiszen akkor a saját szemével láthatta volna a közeledő Hableányt.

Kiemelt kép: