Vádat emelt a Zalaegerszegi Járási Ügyészség azzal a 69 éves zalaegerszegi férfival szemben, aki közel két tucat embert vert át úgy, hogy Jézus reinkarnációjának adta ki magát.

Több évtizede tartott csoportok foglalkozásokat

Miklós évtizedek óta tevékenykedett saját magát spirituális, energiával gyógyító mesternek kiadva. Főként csoportos foglalkozásokat tartott, de az is gyakorta előfordult, hogy egyénileg fogadta „betegeit, tanítványait”. A hirdetett tanok a feltétel nélküli szeretetről, Istenről, a Megváltóról, a földi hívságok levetkőzéséről, az anyagi javak megvetéséről, a testi és lelki megtisztulásról, a szerénységről, az odaadásról és a mások iránti önzetlen áldozatról, a testiséget jelentő vágyak távoltartásáról szóltak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az ország több városában is ismerték

A főügyészség közlése szerint a férfi önmagát naiv, jámbor, a pénzügyekhez, az anyagi természetű dolgokhoz nem értő személyként tüntette fel, hogy azt a látszatot keltse, hogy számára nincs jelentősége a pénzben mérhető javaknak. A személye köré csoportosuló, gyógyításra, lelki útmutatásra, tanításra vágyó emberek  – különböző helyszíneken, így pl. Zalaegerszeg Jánkahegyen, Böhönyén, Nagylengyelben, Nagykanizsán, Pécsett, Budapesten és különböző Somogy megyei településeken fokozatosan közösségekbe olvadva – elköteleződtek a magát Jézus inkarnációjaként feltüntető, ekként „gyógyító és lelkeket mentő mester” tanításai iránt, aki az őt látogató személyek bizalmába férkőzve, velük érzelmi függőséget teremtve nem csupán életelveiket, de életvitelüket, pár- és pályaválasztásukat, anyagi vonzatú döntéseiket is önkényesen igazgatni, befolyásolni kezdte.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Pénzt csalt ki követőitől

Igehirdetése arra inspirálta követőit, így a későbbi áldozatait is, hogy nemes és önzetlen okok alapján, a Miklós által konkrétan megjelölt, jellemzően jótékony vagy a terhelt életét előbbre vivő célokra különböző összegeket adományozzanak, vagy adjanak át neki, nem is sejtvén, hogy a terhelt ezeket nem jótékony célokra fogja felhasználni, hanem a luxus életvitelére és céljaira fordítja majd.

Aki hátat fordít, az megbetegszik

A sértettek egy része mindvégig hitt Miklósban, másoknak azonban nem volt merszük vagy lehetőségük kilépni a függősségi viszonyból, mert a vádlott azzal manipulálta őket, hogy aki hátat fordít neki, s „elárulja” őt, az megbetegszik, mert megszűnik felette a mesteri gondoskodása, energiája, az általa biztosított védettség. Ennek eredményeként biztos nyugalomban folytathatta „hívei” testi, lelki és anyagi kizsákmányolását. Ilyen előzmények után és körülmények között 23 embert tévesztett meg csalárd módon azzal a céllal, hogy a tőlük megszerzett pénzösszegeket a saját céljaira fordítsa.

26 évvel ezelőtt kezdődött minden

Miklós 1996-ban ismerkedett meg egy Libanonban élő, jómódú orvosnővel, akivel hamarosan bizalmas viszonyba került. A nőt elvarázsolta a férfi tevékenysége, a tanításai hatása alá került. Ezen oknál fogva kezdetektől bőkezűen támogatta őt, legyen szó akár libanoni nyaralásáról, energetizáló erőt segítő drágakövek – gyémánt, smaragd –, kristályok, ékszerek, cipők, órák ajándékozásáról, vagy egyéb anyagi segítségnyújtásról, amiket a kamu Jézus kért. 

Tanítóját is átverte

2012 tavaszán a férfi azzal az ötlettel állt elő egy teskándi kezelés alkalmával, hogy a nő fektessen be egy petrikeresztúri ingatlanba. Az asszony naivitását és a magyar jogszabályok ismeretének hiányát kihasználva rávette őt, hogy adjon a részére egy meghatalmazást, ami alapján helyette és a nevében intézni tudja az ingatlanügyletet. Az ingatlan megvásárlására 2012 tavaszán a nő hatezer eurót, majd az ügyintézés költségeire további hétszáz eurót adott át a terheltnek. Miklós végül nem a nőnek vásárolta meg a petrikeresztúri ingatlant két osztrák személytől, hanem saját magának. A nő 2018-ig mindvégig abban a hiszemben volt, hogy az általa adott pénzből vett ingatlan az ő tulajdonában van.

Még több pénzt csalt ki a nőtől

A férfi később ismét anyagi jellegű segítséget kért az éppen Magyarországon, Fonyódon tartózkodó nőtől. Azzal fordult a hozzá, hogy szüksége lenne 40 ezer euróra jó célra, melyet titokzatosan akkor még nem tárt fel. Arra kérte a nőt, hogy az ismerőse számlájára utalja át a fenti összeget, mivel ő rendelkezik EUR számlával. A nő 2012 júliusában el is utalta a megjelölt devizaszámlára a pénzt.

Azt mondta, hogy Cipruson is gyógyít majd

Az ismerős felvette a számlájáról a pénzt, majd átadta a Miklósnak, aki ezt követően azt állította nőnek, hogy az összeget arra kívánja fordítani, hogy Cipruson is beindíthassa a gyógyító-tanító tevékenységét és majd apránként majd törleszti a pénzt. Valójában azonban nem állt szándékában ilyen tevékenység beindítása Cipruson, s csak az áldozata pénzére utazott.

2016-ban is átverte a nőt, aki az aranyláncát is odaadta neki

Közel négy évvel később a férfi ismét segítséget kért a nőtől. Mivel tudta, hogy van egy egyedileg készített, nagy méretű, kétféle 18 karátos aranyból készült medálja a hozzá tartozó lánccal, arra kérte a nőt, hogy küldje el neki, mert az érte kapott pénzt gyermektáborozásra akarja fordítani. A nő el is küldte neki az ékszert.

Nem volt tábor, csak egy-egy napra fogadott gyerekeket

Valójában a férfi nem szervezett tábort a gyerekeknek, korábban kizárólag a Marcali Gyermekotthont támogatta évekkel korábban azzal, hogy 8-10 gyermeket egy-egy napra fogadott egy Böhönyén található faháznál, ahol napközbeni elfoglaltságot biztosított a gyermekeknek. A férfi ismét átrázta a nőt, hogy a saját kiadásaira költse a pénzt.

Egy másik benne fenntartás nélkül hívő nőt is átvert

Miklós 2003-ban ismerkedett össze egy újabb nővel, és annak családjával. Hamarosan szoros, bizalmi viszonyba kerültek vele, így az adományok mellett felajánlották számára a budapesti és nagylengyeli ingatlanjukat, hogy ott tartsa a foglalkozásait.

A nő családja a kamu Jézus legfőbb „ügyintézőjévé” vált

Számtalan intézni való kapcsán voltak a segítségére. Az idő múltával a férfi már kezdett visszaélni a család segítőkészségével, így nem csupán az volt az elvárása tőlük, hogy a különböző ügyek intézése kapcsán a rendelkezésére álljanak, de anyagi jellegű szívességet is rendszeresen kellett tenniük a számára, ebben a körben például bevásárlások intézése, nyaralások finanszírozása, sőt kedveskedő ajándékok vásárlása említendő meg. 2015 tavaszán azzal fordult a vádlott az asszonyhoz, hogy hánykódik a világban, nincs háza, nincs otthona, ezért segítséget kért az általa kinézett, nagylengyeli ingatlan megvásárlásához.

10 millió forintot adott át neki

Némi unszolást követően a nő- abban a hiszemben, hogy a férfinek valóban nincs saját ingatlana, egyébként pedig felebaráti kötelessége a segítségnyújtás, hét évvel ezelőtt felvett tízmilliót és azt átadta a vádlottnak.

Nyolc ingatlana volt a nulla helyett

A férfi valótlanul állította a nőnek, hogy nincs saját otthona, mivel ebben az időben három zalaegerszegi, két petrikeresztúri, és egy-egy böhönyei, teskándi és lenti ingatlanban volt bejegyzett tulajdonos. De több gyűjtést is szervezett rászorulók megsegítésére, hogy saját céljaira fordíthassa az így kapott összegeket.

2018-ban bukott le a férfi

Miután 2018. júniusában fény derült a vádlott követői körében arra, hogy a férfi kihasználta a benne megbízó, köréje csoportosuló embereket, anyagilag szeretett volna az egyik sértett szeretett volna elszámolni vele. Ezen okból 2019. május 8. napján 19 óra körüli időben férfi ismerőse által vezettet gépkocsival megjelent a vádlott teskándi ingatlanánál, hogy rendezni tudja a vitás ügyeiket.

„Csaló hazug, rabló tolvaj vagy”

A férfi üvöltve rángatni kezdte a jármű ajtaját, majd amikor észlelte, hogy az zárva van, ököllel és tenyérrel állt neki ütni annak ablakát és motorháztetejét, miközben azt ordította, hogy „Nyisd ki, szállj ki, te hülye c….ny, tönkre tetted a családomat, az életemet, csaló hazug, rabló tolvaj vagy, fa…dnál fogva rángatlak ki, elintézlek még ennyi idősen is!”.

Sok embert vert át

Mindeközben feszegetni kezdte az ablakot, majd ekkor elővette a telefonját és hívta a segélyhívó vonalat. Ezt a a vádlott társaságában lévő nő észlelte és rászólt a férfire, hogy induljanak. A vádlott ekkor elhagyta a helyszínt. A Zalaegerszegi Járási Ügyészség 7 rendbeli csalás bűntette, és 15 rendbeli csalás és 1 rendbeli garázdaság vétsége miatt állítja bíróság elé a férfit.

Hat évet kaphat

A Zalaegerszegi Törvényszék sajtócsoportja a 24.hu megkeresésére azt közölte, hogy hat év börtönt, hat év közügyektől eltiltást, és pénzbüntetést kért az ügyészség a vádlottra arra az esetre, ha már az előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyalás jogáról is. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció