Magyar rendőrök és katonák mentettek ki a jéghideg Tisza vízéből egy embercsempészt múlt szombatra virradóra. A szerb férfi öt személynek segítséget nyújtva lépte át illegálisan a magyar határt, ezért őt a bíróság ügyészi indítványra letartóztatta.

Gumicsónakban csempészte át a külföldieket

A megalapozott gyanú szerint a szerb férfi ismeretlen megbízója utasítására és a tőle várt 150 eurós fizetség reményében 2021. január 30-án, éjfél körül egy gumicsónakkal felvett öt külföldi személyt, akiket a Tisza Szegedhez közeli szakaszán Szerbiából Magyarországra áthajózott, majd őket az ártérben partra tette. A Kekvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Szeged közelében tette ki az utasait

Visszaindult Szerbiába

A szállítás után a férfi a csónakjával hazaindult Szerbiába, őt azonban a rendőrök és a Magyar Honvédség közös vízi járőrszolgálata a folyón ellenőrzés alá vonta. Ugyanakkor a szerb férfi a hatóságok felszólítására sem állt meg.

Kapcsolódó

Vízbe ugrott

Miután az embercsempész többszöri felszólításra sem volt hajlandó megállni, az egyenruhások egy csáklyával próbálták meg rögzíteni a honvédségi hajóhoz a férfi csónakját. Ekkor azonban a férfi menekülni próbált, és a jéghideg vízbe ugrott, ám 15 méter úszás után segítséget kért. Az intézkedő rendőrök mentőöv segítségével behúzták a férfit a hajóba, majd előállították.

Elfogták a szír bevándorlókat is

Időközben a rendőrök megtalálták azt az öt szír állampolgárt is, akiket szerb férfi átvitt a határon a csónakjával. A külföldi személyek nem tudták jogszerűen igazolni, miért jöttek Magyarországra.

Indítványozták letartóztatását

A Szegedi Járási Ügyészség a több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indítványt tett a szerb férfi letartóztatására, mivel úgy ítélték meg, fennáll a szökés-elrejtőzés ténye és veszélye, illetve az eljárás meghiúsításának veszélye is.

Ez is érdekelhet

Rács mögé került a gumicsónakos embercsempész

A szegedi nyomozási bíró az ügyészi indítvánnyal egyezően elrendelte a szerb férfi egy hónapra történő letartóztatását. A gyanúsított és a védője által benyújtott fellebbezés miatt a végzés nem végleges. A Kekvillogo.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Rendőrautó – Forrás: BudaPestkörnyéke