Hétfőn érték tetten azt a szerb férfit, aki kilenc szír állampolgárságú személyt akart átutaztatni Magyarországon. Az elfogását követően, csütörtökön vádat emeltek az embercsempésszel szemben és börtönbüntetésre ítélték.

Ausztriáig mentek volna

A Sárvári Járási Ügyészség vádirata szerint az embercsempész a szerbiai lakhelyén határozta el, hogy 1800 euró ellenében elszállít több illegális bevándorlót is Magyarországon át az osztrák határig.

Röszkénél találkozott a kapcsolattartójával

2021. január 11-én hajnalban indult el a férfi Szerbiából egy olyan járművel, amelyet a megbízója adott neki az embercsempészés céljából. A vádlott Röszkénél lépte át a magyar határt, és rövidesen találkozott is a kapcsolattartójával, akitől kapott is egy telefont a munkára.

Röszkénél jutott be az országba az embercsempész

Ez volt a terv

A szerb férfi a telefonon, az egyik népszerű, szöveges üzenetküldő alkalmazáson keresztül kapott tájékoztatást arról, hogy hol kell felvennie ismeretlen személyek segítségével, a határátkelőket jó messziről elkerülve, személyes iratok nélkül a kilenc szír férfit.

Ezzel az autóval indultak útnak

Fotó: Ügyészség

Elindult, de megállították

Az embercsempész a kilenc szír férfival együtt elindult a telefonon közölt útvonalat követve az osztrák határ felé, azonban a rendőrök épp jókor voltak jó helyen, és megállították az autót.

Simaság közelében intézkedtek a rendőrök

A szerb férfinak nem volt szerencséje az út során, ugyanis az egyenruhások közúti ellenőrzés alá vonták a férfit a Vas megyei Simaság közelében, az M86-os úton, és megtalálták a gépkocsiban – részben a csomagtartóban – utazó, külföldi személyeket.

Simaság közelében tartóztatták le a férfit

Kimondták a szerb férfi bűnösségét

A Sárvári Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adva megállapította, hogy a férfi több embernek segítséget nyújtva követett el embercsempészést, ami miatt két év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte őt. A bíróság továbbá négy évre kiutasította a férfit az ország területéről. Az ítélet jogerős.

Kiemelt kép: Az embercsempész autója – Forrás: Ügyészség