Szeptember 22-ig nem hagyhatja el Budapestet annak a szállodahajónak a kapitánya, amely szombat éjszaka ütközött egy motorcsónakkal Verőcénél. A balesetnek eddig 3 halálos áldozata van, 4 embert még mindig keresnek, 1 olasz férfi pedig túlélte az ütközést, ő szombat éjszaka kiúszott a Dunából és a 12-es úton, egy autóstól kért segítséget.

Ittasan vezethetett

Az eljárás adatai szerint a szállodahajó 33 utassal Budapest felől Komárom irányába haladt. Ugyanekkor jött szemben az egyik – eddigi információk szerint ittas – sértett által vezetett kisgéphajó hét utassal. A férfi a motorcsónakot „a folyó teljes szélességét kihasználva, indokolatlan irányváltoztatásokkal irányította”.  A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Nem tudta elkerülni az ütközést

A szállodahajó automata vezérléssel haladt, amikor a sértett a jobb parttól irányt váltott kisgéphajójával, és egyenesen a szállodahajó felé kormányzott. Amikor a szállodahajó orrához érkezett, hirtelen jobbra kormányzott, de az ütközést már nem tudta elkerülni, és nagy sebességgel nekiütközött a hajónak.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Maga alá gyűrte a motorcsónakot

A kisgéphajó annyira megrongálódott, hogy „elveszítette felúszóképességét”, és az elsődleges adatok alapján a motorcsónakot és utasait a szállodahajó maga alá gyűrte. A kisgéphajó irányítója és egy női utas azonnal életét vesztette, egy másik utas súlyos sérüléseket szenvedett, de a partra tudott úszni.

4 utast keresnek

Forrás: MTI/Lakatos Péter

Megtalálták a 3. áldozatot

A motorcsónak 5 utasát napokig keresték, tegnap az egyik áldozat holttestét Vác és Sződliget között találták meg. Ő az a 19 éves fiú, aki szerelmével utazott a motorcsónakon, a lány holttestét még vasárnap, a Megyeri hídnál találták meg.

Nem állt meg segítséget nyújtani

A motorcsónakkal ütköző szállodahajó lassítás nélkül haladt tovább. A hivatalos adatok alapján, nagy hanggal csapódott a kisgéphajó a szállodahajónak, mégsem állt meg segítséget nyújtani a kapitány. A szerencsétlenségben legalább két ember vesztette életét.

Nem tartotta be a szabályokat

Bár a szállodahajó kapitánya észlelte a becsapódást, anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a jármű mivel ütközött, változatlan sebességgel tovább haladt, nem segített a baleset sérültjeinek, a vízbe esett személyeknek, és a személyzetet sem értesítette, a mentési protokollt sem hajtotta végre. A rendelkezésre álló adatok szerint a segélyhívóra sem tett bejelentést, csak ment tovább eredeti úti célja felé. Mindezzel a meggyanúsított cseh kapitány több rá vonatkozó hajózási és vízi közlekedési szabályt megszegett.

Ezzel a szállodahajóval ütközött a motorcsónak

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

3 évet kaphat

A Budapesti Rendőr-főkapitányság segítségnyújtás halált okozó elmulasztása és más bűncselekmények miatt indított eljárást a szombat éjszakai több halálos áldozatot követelő hajóbaleset ügyében. A gyanúsított cseh állampolgár, de van Magyarországon bejelentett tartózkodási helye. Figyelemmel a terhére rótt cselekmény súlyára és a törvény szerint kiszabható, három évig terjedő szabadságvesztésre, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne, vagy elrejtőzne.

Bűnügyi felügyelet alá helyezte

 Szerdán a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat, és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte bűnügyi felügyeletét szeptember 22-ig. A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és a védő fellebbezést nyújtott be, így a végzés nem végleges, de végrehajtható – közölte a törvényszék honlapján.   A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: MTI/Lakatos Péter