A medvét két, egymáshoz közeli településen is észlelték Magyarországon. A túrázók és kirándulók figyelmét külön közleménnyel hívják fel a medveveszélyre.

Újra itt vannak

A nemzeti parkok többször is beszéltek már arról, hogy tavaly október óta a barnamedvék visszaköltöztek Magyarországra. Egyik példányuk már át is telelt nálunk, a Bükkben élő Mihály pedig azóta nevet is kapott, ahogyan a szintén hazánkban élő Gellért medve is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egyre több helyen látják őket

Az állatokról már videók is készültek, és mára már három megyében és több tucat településen is megjelentek, az észlelések ugyan szakaszosak, de folyamatosak. A szakemberek azt is elmondták, hogy itt az ideje annak, hogy hozzászokjunk, hogy a nagyragadozók visszatértek az országba, a WWF szerint ráadásul a visszatértük jót jelent.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ne legyen konfliktus

„A nagyragadozók, így a medve jelenléte alapvetően jót jelent, mindannyiunk közös érdeke, hogy elkerüljük a közvetlen találkozásokat, és néhány apró praktikával minimalizáljuk a konfliktusokat az együttélés érdekében” – közölték.

Nógrád a medveparadicsom

Úgy tűnik azonban, hogy az utóbbi időben Nógrád vármegyében szaporodtak meg a medveészlelések. A Nool szerint kirándulók, túrázók és gombászok tucatja örökített meg a közelmúltban medvenyomokat. Legutóbb Litkéről érkezett egy fotó a hatalmas medvemancsról.

Figyeljenek a kirándulók!

„A ma reggel készült fénykép alapján a litkei erdőtömbünkben esetleg medve tartózkodhat. Felhívjuk a környékbeli erdőkben látogatást tervezők figyelmét a nagyragadozó esetleges jelenléte okozta veszélyre!” – írta ki az Ipoly Erdő Zrt.

Csak észlelések

Egy férfi azt írta a poszthoz: ő maga is medvenyomokra bukkant egy nappal korábban, méghozzá Mihálygergén, a víztározónál, ami alig négy kilométerre van Litkétől. A medve azonban egyelőre nem mutatja magát, ugyanis az észlelések rendszerint lábnyomokról szólnak. A hatalmas ragadozót leginkább csak vadkamerák felvételeiről látni.

Szabályok

A vadon élő állatok az erdő természetes részei. Ám ha túra vagy séta során mégis találkoznának medvével, a következő viselkedési szabályok betartását javasolja a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság:

Ne menjünk közel hozzá

A medve alapvetően békés természetű és csak nagyon ritka esetben kerül sor az emberrel való konfliktusra. Amennyiben medvét látunk, ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat (a bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja).

Lassan távolodjunk

Ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről. Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok.

Ne hagyjuk az ételt a sátorban

Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük az erős illatú élelmiszereket és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció