Csalók azon mesterkednek, hogy megszerezzék az MVM ügyfeleinek fizetési adatait. E-mailben vadásznak áldozataikra.

Megszaporodott az ilyen jellegű adathalász e-mailek száma

Az utóbbi időben egyre többen kapnak hamis számlaértesítőket az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei közül. Az energiaszolgáltató egy külön oldalt hozott létre, hogy felhívja a veszélyre a figyelmet. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Online támadást indítottak a csalók

Adathalász levelekkel próbálják meg kicsikarni áldozataiktól az érzékeny adatokat a rossz szándékú személyek. A levelek megtévesztésig hasonlóak a hivatalos számlaértesítőkhöz. Vannak azonban olyan árulkodó jelek, amelyekből kideríthető, valódi levélről van-e szó vagy sem.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Fontos megnézni, ki a levél valódi feladója

A csalók általában nem magyar e-mail címekről küldik leveleiket. Arról értesítik áldozataikat, hogy elkészült a számla. Az abban található adatok azonban gyakran pontatlanok, a rajta szereplő összeg pedig eltér attól az értéktől, amire a fogyasztók reálisan számíthatnak.

Csak ezekről az e-mail címekről üzen az MVM

Az MVM közölte, hogy kizárólag az [email protected], a [email protected] vagy az [email protected] e-mail címekről kísérlik meg felvenni ügyfeleikkel a kapcsolatot. Aki nem ezekről a címekről kap elektronikus üzenetet számlaértesítőről, az hagyja azokat figyelmen kívül.

Ezzel a módszerrel lehet még lebuktatni a csalókat

Az MVM Nextnél vezetett szerződéses folyószámla száma, a számla száma mindig szerepel a hivatalos számlaértesítőkön. Ezen felül a szolgáltató az átutaláshoz szükséges adatokat is rendre feltünteti. Ezek körébe beletartozik a bankszámlaszám mellett az is, hogy milyen számsort kell írni a közlemény rovatba.

Óvatosan a bankkártyaadatokkal!

AZ MVM Next online ügyfélszolgálati honlapon keresztül soha senkitől sem kérik azt, hogy adja meg a bankártyájának adatait. Ha valakitől ilyesmit kérnek, mindig érdemes gyanakodnia.

Ezek is érdekelhetnek!

Csak így szabad megadni a bankkártya adatait

Az energiaszolgáltató felhívja a figyelmet arra, hogy csak akkor szabad megadni a bankkártyaadatokat, ha megtörtént a biztonságos banki felületre történő átirányítás. Ennek hiányában az adatokat megkaparinthatják a csalók.

Olykor telefonon is zaklatják az embereket a csalók

Telefonon az MVM Next vagy más MVM-es vállalat soha nem kéri a bankkártyaadatokat. Ha valaki ilyen adatokat kér telefonon, az bizonyosan adathalászatban mesterkedik. Érdemes az esetet jelenteni az MVM számára.

Így lehet jelenteni a csalási kísérleteket

Ha valaki észleli, hogy csalók próbálják megszerezni az adatait, az MVM azt kéri, jelentse azt számukra. Ezt az [email protected] e-mail-címre küldött elektronikus levél útján lehet megtenni, vagy hívni kell a +36 1/20/30/70 474 9999 telefonszámot. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Pixabay