A jelek szerint minden szempontból sikerült felépülnie annak a két zsarunak, akik halált megvető bátorsággal fékezték meg kollégájuk gyilkosát pár hónappal ezelőtt.

Újra a testületben

Visszatért az utcára az a két rendőr, akik Baumann Péterrel együtt voltak szolgálatban, amikor a fiatal zsaru életét még januárban elvette egy ámokfutó Budapest 11. kerületében – írja a Blikk. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Mindent megtesznek

Egyik ismerősük azt mondta, mindketten újra üldözik a bűnözőket, sőt, Kállai László már kifejezetten bűnügyes lett. Ez már egy komolyabb beosztás, mint korábbi munkája volt. A lap szerint mindketten maximálisan teljesítenek, mióta visszatértek a szolgálatba.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Felértékelődő jogszerűség

Talán a történtek még eltökéltebbé tették őket. Dobos Lászlónak egy másfél éves kisfia van, Kállai László pedig egy autista kisgyereket nevel. Baumann Péter családjának jogi képviselője, Borbély Zoltán azt mondta, a néhány napja Franciaországban lelőtt 17 éves fiú esetét látva, még inkább felértékelődik a két rendőr tette, az, hogy milyen jogszerűen jártak el.

Még mindig vizsgálják elmeállapotát

A gyilkossággal gyanúsított Sz. Szilárd továbbra is az Igazságügyi Megfigyelő- és Elmegyógyító Intézetben van. A közhiedelemmel ellentétben ez is pontosan ugyanolyan börtön, mint az összes többi, nem egy polgári pszichiátria. Itt félévente felülvizsgálják állapotát.

Mi van, ha nem beszámítható?

Amennyiben beszámíthatatlannak találja három, egymástól független orvos, akkor az ügyészség a férfi felmentését, s egyben kötelező kényszergyógykezelését indítványozhatja. Ez azt jelenti, hogy maximum húsz évet tölthet a börtönpszichiátria falai közt, ahol rendszeresen ellenőrzik állapotát.

Valamiért tombolni kezdett

Mint korábban mi is hírt adtunk róla, január 13-án este a főváros 11. kerületében azért hívták ki a rendőröket, mert az egyik, Fehérvári úti társasházban az ott élő férfi – vélhetően kábítószerek hatására – tombolni kezdett, majd betört az egyik idős asszonyhoz, akit állítása szerint szeretett volna megmenteni.

Nem lehetett rajta segíteni

A helyszínre kiszálló rendőrök kivezették a hölgy lakásából Sz. Szilárdot, majd a lépcsőházban igazoltatni kezdték. Amikor kialudt a világítás, akkor dulakodás vette kezdetét és a férfi a korábban tőle elvett éles eszközzel megsebezte Baumann Pétert, aki a kórházba szállítás közben életét veszítette.

Tévképzetei voltak

A tettes kiszaladt a lépcsőházból, a két zsaru pedig üldözőbe vette. A Fehérvári út villamosvágányain érték utol, ahol több lövéssel kellett megfékezni. A magából kikelt férfi még így is tudott valamennyit menekülni, azonban a peronon összeesett sebei miatt. Közben azt kiabálta, hogy meg akarják őt ölni.

Meghökkentő behatolás

Sz. Szilárd egyébként a másik két rendőrt is szerette volna megsebesíteni, azonban szerencsére nem sikerült. Egy nappal az eset előtt egyébként már intézkedni kellett vele szemben: a szolnoki laktanyába szeretett volna bejutni, ahol az „emberiséget fenyegető szörnyekkel” akart megküzdeni.

Már meggyűlt a baja a törvénnyel

A férfi már korábban sem volt ismeretlen a hatóságok előtt: tavaly november hetedikén testi sértés és garázdaság vétsége miatt egy év fogházbüntetésre ítélték, amelynek végrehajtását 2 és fél évre felfüggesztették. A gyilkosság idején ugyancsak garázdaság miatt folyt vele szemben eljárás. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.)