Ha Budapesten egyszerre két helyen gyulladna ki a metró, amihez a legmagasabb, ötös fokozatú riasztást kellene elrendelni, akkor a jelenlegi létszám és eszközpark mellett ezt a fővárosi tűzoltóság hivatásos állománya nem tudná teljesíteni a feladatát!

Nem lesz elég tűzoltó

Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke hozzátette: „Budapest után hamarosan Debrecenben is szembe kell nézni azzal, hogy nem lesz elég tűzoltó az állami rendszerben, hiszen az épülő BMW-nek, majd a később idetelepülő akkumulátorgyáraknak is szükségük lesz saját csapatra”. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Erős az elszívó hatás

Ezek a nemzetközi cégek nem a minimálbérhez közeli összeget kínálnak a jelentkezőknek, hanem annak majd másfélszeresét, hangsúlyozta, az elszívó hatást pedig nincs, ami ellensúlyozná.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kevés a fizetés

Egy kezdő tűzoltó nettó bére nagyjából átlagosan 240-260 ezer forint, ehhez jön még jóléti juttatásként az éves ruhapénz, ami régóta 96 625 forint. A tavaly megrendelt kötelező gyakorló ruha ára ráadásul pár hónappal később drasztikusan megemelkedett, így jóval kevesebb pénz maradt saját vásárlási lehetőségként – mondta a Népszavának a szakszervezeti elnök. 

Nem vonzó a pálya

Salamon Lajos kiemelte, hogy az alacsony bérek és a nagy leterheltség miatt ez a pálya egyébként sem vonzó a fiataloknak, ha még az egyéb jóléti kiadásokat is megnyirbálják, még inkább elveszítik a lelkesedésüket azok is, akik esetleg családi indíttatásból ezt a hivatást választanák.

Megszűnt a csoportos biztosítás

A közelmúltban derült ki, hogy április közepével megszűnt a tűzoltók csoportos baleset- és életbiztosítása, mert az ennek megkötéséért felelős Belügyminisztériumnak erre nincsen pénze. 

Nem jár a biztosítási sérelemdíj

Ez azt jelenti, ha egy tűzoltó munka közben megsérül vagy meghal, nem jogosult biztosítási sérelemdíjra, maximum beperelheti a munkaadót, akinek törvényben előírt kötelessége lenne gondoskodni a megfelelő biztosításról. 

Elszipkázzák az embereket

Komoly probléma, hogy a nemzetközi cégek elszipkázzák azokat, akik mégis ezt a pályát választják: a Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc környékén épülő gyárak, üzemek tulajdonosai (az állammal szemben) nem minimálbért kínálnak egy pályakezdőnek, hanem négy-ötszázezer forintos szakmunkásbért és egyéb juttatásokat.

Az idősebbek is szívesebben váltanak

A korkedvezményes nyugdíj eltörlésével az idősebb korosztály is szívesebben vált, akik utolsó aktív éveiket már egy olyan cégnél tölhetik el, ahol magasabb fizetést vihetnek haza. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció