Számos hazai szervezet jelentette be szombaton is, hogy milyen módon segíti az ukrajnai háború elől menekülőket. Az Országos Polgárőr Szövetség közölte, hogy ezernél több kollégájuk segíti a menekülteket országszerte.

A polgárőr egyesületek is segítenek

Az orosz-ukrán háborús helyzet miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetséghez tartozó határközeli polgárőr egyesületek tagjai közül több százan támogatják a hatóságok munkáját a helyszínbiztosításban, leginkább a vasútállomások és határátkelőhelyek mentén – tudatta a szervezet az MTI-vel. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Útbaigazítás, adománygyűjtés

A polgárőrok segítenek a menekültek útbaigazításában, kísérésében, szállításában, illetve a segélyszállítmányok őrzésében, míg a Záhonyi Vasúti Polgárőr Egyesület tagjai a vonatokon látnak el megerősített szolgálatot. Az országhatártól távolabb eső településeken ugyancsak több száz polgárőr vesz részt a helyi lakosság adománygyűjtő akcióiban és a segélyszállítmányok gyűjtőpontokra való eljuttatásában.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ez is érdekelhet:

Ötmillió forintnyi adomány

A polgárőrök eddig mintegy harminc tonna élelmiszert, tisztálkodó- és fertőtlenítőszert, valamint ruhaneműt szállítottak az ukrán határ melletti településekre – emelték ki. A somogyi polgárőrök négy kisteherautóval ötmillió forint értékű adományt vittek a menekültek számára.

Önkéntesek adományokat pakolnak az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülõ emberek számára a beregsurányi polgármesteri hivatalnál kialakított segítségpontnál 2022. március 5-én

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Gyermekbarát játszóhelyet is létrehoztak

A polgárőrök emellett közreműködnek az ételosztásban, a melegedőhelyek és szálláshelyek kialakításában is – írták. Az Ökumenikus Segélyszervezet gyermekbarát játszóhelyet hozott létre a menekülő családoknak a repülőtéren. Mint közölték, számos, Ukrajnából elmenekült család várakozik a budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren arra, hogy tovább indulhasson. Számukra átmeneti szállást is nyújt fővárosi intézményeiben az Ökumenikus Segélyszervezet, ahová a Budapest Airport kisbuszai szállítják el, majd vissza őket.

A pécsi önkormányzat is segít

A pécsi önkormányzat tájékoztatása szerint már rengeteg felajánlás érkezett a helyhatósághoz a városban élőktől és a helyi vállalkozóktól: egy gyógyszertár vény nélkül kapható gyógyszerekkel, egy vállalkozó az adományok városon belüli szállításával járult hozzá a menekültek ellátásához, de több iskola is kapcsolódott a felajánlások gyűjtéséhez, erről a Pécsi STOP oldalán is beszámoltak.

Továbbra is várják a felajánlásokat

Továbbra is várják ugyanakkor a konzerveket, higiéniai termékeket, elektromos elosztókat, plédeket, takarókat, polifómokat a helyi családsegítő szolgálat telephelyein, a Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezetének irodájában és az egyházi szervezetek gyűjtőpontjain. Az adományokkal, szállásfelajánlással vagy önkéntes munkával kapcsolatos információk a város hivatalos honlapján, a pecs.hu-n olvashatók.

Online jogsegélyszolgálat

A Nemzeti Ifjúsági Tanács közleményben jelentette be, hogy az országos adománygyűjtés mellett menekültügyi és idegenrendészeti online jogsegélyszolgálatot indít a hazájukat elhagyni kényszerülők számára. A jogsegélyszolgálat az ifjusagitanacs.hu webcímen, illetve az [email protected] email címen kereshető fel – jelezték. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Liszt Ferenc Repülőtér – Forrás: Wikipédia