A migrén sokkal több egyszerű fejfájásnál. Valójában egy komplex neurológiai állapot, amely gyakran jár együtt fény- és hangérzékenységgel, hányingerrel, hányással, bizonyos esetekben látászavarral, szédüléssel, zsibbadással. A rohamok akár egészen hosszú ideig is eltarthatnak, jelentősen befolyásolva ezzel az érintettek életminőségét. Bár kialakulásának pontos oka nem ismert, az biztos, hogy az életmód és az étrend nagy szerepet játszik a tünetek gyakoriságában, súlyosságában.
Az étrend hatása a migrén kialakulására
Bár a kiváltó tényezők egyénenként eltérőek lehetnek, sokaknál bizonyos ételek vagy étkezési szokások váltják ki. Érdemes ezért egészségesen és rendszeresen táplálkozni. Ebben nagy segítségünkre lehetnek a Szafi termékek.
A rendszertelen étkezés, a túlzott koffeinbevitel vagy annak hirtelen elhagyása súlyosbíthatja az érzeteket, de sokan az alkohol, a csokoládé, illetve bizonyos tartósító- vagy édesítőszerek fogyasztásához kötik a migrén megjelenését.
Migrén diéta kellemetlenségek ellen
A migrén diéta célja nem csupán bizonyos ételek kizárása, de egy olyan gyulladáscsökkentő, kiegyensúlyozott étrend kialakítása, amely pozitívan hat az idegrendszer működésére és segíthet csökkenteni a rohamok intenzitását, gyakoriságát.
Persze a legjobb egy teljes mértékben személyre szabott étrend, ahol egyénileg vizsgálják meg a tüneteket és keresnek összefüggéseket az étkezési szokások és a migrén megjelenése között.
Ajánlott és kerülendő ételek
A diéta alapja a teljes értékű, feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztása. Javasoltak a zöldségek, friss gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, magvak, olajos halak, növényi olajok és természetesen a kellő folyadékbevitel is. Ezek nemcsak tápanyagban gazdagok, de hozzájárulnak a vércukorszint stabilizálásához is, ami a migrén megelőzésében különösen fontos.
Érdemes kerülni a tartósítószereket, ízfokozókat, mesterséges édesítőszereket, illetve az ezt tartalmazó ételeket is. A túlzottan feldolgozott élelmiszerek fogyasztása szintén nem ajánlott. Az egyéni napló vezetése segíthet annak feltérképezésében, kinél mi váltja ki a rohamokat. Az életmódbeli változtatásokkal hosszú távon redukálódhat a migrénes napok száma, javulhat az energiaszint és az általános közérzet is.
Azoknak tehát, akik migréntől szenvednek, érdemes megreformálni a táplálkozásukat és az egészséges, friss, tápanyagban gazdag ételek mellett letenni a voksot a feldolgozottak helyett. Egy fenntartható, optimális életmód kialakítása segíthet abban, hogy a migrén ne keserítse meg az életünket nap mint nap. Érdemes neki adni egy esélyt és életmódot váltani, hiszen azok vagyunk, amit megeszünk. Ez pedig a migrén esetén hatványozottan igaz.
Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a dietas-termekek-webshop.hu oldalt működtető cég.