Gyorsabban el akarta végezni a munkát, amelynek nem várt következménye lett: az egyik alkalmazott súlyos sérüléseket szenvedett a történtek során.

Ekkor volt a baleset

Az eset még 2021 márciusában történt a Heves vármegyei településen. Itt egy építési vállalkozó négy alkalmi munkással végezte egy háznak a felújítását. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ezt az instrukciót kapták

Ők az illető felügyelete mellett és utasításai alapján végezték a munkájukat. Március 18-án kora délután a mester arra utasította az alkalmazottait, hogy még a műszak befejezése előtt bontsanak le egy 30 cm vastag, 270 cm magas és 160 cm hosszú, az épület homlokzati részéhez hozzáépített falat.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Megoldás okosba’

Azonban szerette volna meggyorsítani a munkát, ezért arra kérte őket, hogy miközben egyikük egy elektromos vésővel alul hornyot vág a falba, a többiek talicskával hordják el onnan a törmeléket. Így a II. rendű vádlott az első rendű vádlott utasítása szerint a véséssel folyamatosan gyengítette a falat, mialatt a többiek mellette dolgoztak.

Súlyosan megsérült

Amint az várható volt, a fal hirtelen ledőlt, és maga alá temette a lapátoló segédmunkások egyikét. A sértettet a rázúduló törmelék a földre lökte, a faldarabok pedig a mellkasára és a lábára zuhantak. Emiatt a férfi alsó lábszárának mindkét csontja darabosra tört, a mellkasán pedig zúzódások keletkeztek.

Súlyos összegeket kellene kifizetniük

A Gyöngyösi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a balesetért felelős férfiakkal szemben. Mindkettejükre pénzbírság kiszabására tettek indítványt, emellett megfizettetnék velük a több mint negyedmilliós bűnügyi költséget – derül ki a Heves Vármegyei Főügyészség szerdai tájékoztatásból.

Leesett a kőműves Hajdú-Bihar vármegyében

Időként előfordul, hogy egy-egy építkezésen kisebb-nagyobb, néha sérüléssel járó baleset történik. Korábban mi is hírt adtunk róla, hogy 2019 decemberében körül érkezett bejelentés arról, hogy Nagykereki külterületén munkahelyi baleset történt egy építkezésen, és egy kőművest súlyos sérülésekkel vittek kórházba a mentőszolgálat munkatársai.

Egy aknába esett

A rendőrök helyszíni szemlét tartottak, és észrevették, hogy az építkezésen a biztonságos munkavégzéshez szükséges feltételek nem voltak biztosítva az ott dolgozóknak. A baleset előtt a kőműves a födém megerősítését végezte, azonban semmilyen korlátrendszer nem volt kiépítve az épület körül. A férfi elvesztette az egyensúlyát, és lezuhant egy alatta lévő aknába.

Sok szabályt nem tartott be

A nyomozás során arra is fény derült, hogy a munkaadó nem biztosított megfelelő védőfelszerelést az alkalmazottaknak. A rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki a cég ügyvezetőjét, aki elismerte a felelősségét az építkezésen megállapított mulasztások és hiányosságok miatt.

Lefolytatták vele szemben a nyomozást

A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság Biharkeresztesi Rendőrőrse foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott le nyomozást a vállalkozóval szemben. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünk a gyöngyöstarjáni baleset helyszíni szemléjén készült, forrás: Magyarország Ügyészsége.)