Több gyanús körülmény is arra utal, hogy valami nem stimmelt és előre lezsírozták a tenderek eredményeit. Sok megválaszolatlan kérdés akad, de hamarosan minden kiderülhet.

Újabb csavar a történetben

Noha nyomozás indult az előző városvezetés óvodaépítési tendereivel kapcsolatban, azonban azt a rendőrség megszüntette. Most azonban váratlan fordulat állt be. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Csak egy tanút hívtak be

Az ügyészség nemrégiben egy olyan határozatot hozott, amelynek értelmében tovább kell folytatni a felderítést. Korábban a feljelentő kilenc tanú meghallgatását indítványozta, ám mint kiderült, ebből csak egyet hívtak be a kapitányságra.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ennyi építkezést kifogásoltak

Az érintett óvodák 2017 és 2019 között épültek a fideszes T. Mészáros András regnálása alatt. Később aztán az ellenzéki Csőzik László került a város élére, aki 2022 nyarán kartell-gyanú miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Összesen nyolc intézmény építése kapcsán talált gyanús körülményeket a politikus.

Mindig azok a cégek lettek meghívva

A gyanút az keltette fel, hogy noha a cégek elvileg egymással versenyeztek, ennek ellenére a beadott pályázati CD-k úgynevezett metaadatainak tanúsága szerint ugyanaz a felhasználó írta az összes anyagot. Ráadásul a helyhatóság – néhány kivételtől eltekintve – ugyanazokat a cégeket hívta meg a tenderekre.

Bizonyítottság hiányában szüntették meg a nyomozást

A belső vizsgálat arra jutott, hogy valójában nem is volt verseny, hanem az induló cégek összejátszottak egymással. Ez pedig bűncselekmény. A polgármester feljelentése után megindult a nyomozást a rendőrség megszüntette, méghozzá bizonyítottság hiányában.

Elutasított panasz

Csőzik László mindezt nem hagyta annyiban és megpanaszolta a megszüntető határozatot. A Budakörnyéki Járási Ügyészség elutasította azonban elutasította a polgármester beadványát, mondván, nem sértettje a bűncselekménynek. Azonban itt egy újabb csavar következett be.

Folytatni kell a nyomozást

A vádhatóság ugyanebben a határozatban azt is közölte, hogy a rendőrség nem derítette fel kellően a tényállást, így hivatalból utasította a zsarukat, hogy folytassák a nyomozást. Így most a számtalan megválaszolatlan kérdést a rendőrség vizsgálhatja ki.

Mindig egy cég nyert

Többek közt kiderülhet, miként fordulhatott elő az, hogy a General-Invest Bau Kft. 2011 és 2019 között majdhogynem mindegyik, óvodaépítéssel vagy – felújítással kapcsolatos közbeszerzést megnyert a városban. Emellett gyanús az is, hogy a meghívott cégek kiválasztását alátámasztó elemzéseket nem dokumentálták.

A dokumentumok, amelyek el nem készültek

Így pedig felmerül annak a gyanúja, hogy el sem készültek ezek a dokumentumok. Ebből pedig szervesen következik a másik kérdés: kinek vagy kiknek az ötlete volt, hogy ezen cégeket kellett meghívni a pályázatra – derül ki az Átlátszó cikkéből. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünkön az egyik, érintett időszakban felújított óvoda épülete látható, forrás: Google Street View.)