Kirúgta a nő mankóit, elvette a pénzét és otthagyta. Korábban egy borokkal megrakott teherautóból szeretett volna – sikertelenül – lopni. Most azonban példás büntetéssel sújtotta a bíróság.

Itt történt a támadás

Az ügy előzményei tavaly október 10-ére nyúlnak vissza. Ekkor délelőtt az 54 éves férfi meglátott egy idős, bottal közlekedő asszonyt a debreceni Sinai Miklós utcában. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Esélyt sem adott a védekezésre

Ekkor támadt az az ötlete, hogy kirabolja: utolérte, majd a nő nyitott táskájába belenyúlt és kivette a pénztárcáját. Ebben többek közt 25 ezer forint volt, valamint egy bankkártya. Az áldozat azonnal mindezt azonnal észrevette, megfordult, de az elvetemült bűnöző kirúgta kezeiből a mankókat.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A pénzt eltette, a tárcát eldobta

Ekkor a nyugdíjas azonnal elesett, a férfi pedig csak annyit kérdezett tőle, hogy „Mi a baj nyanya?”, majd elfutott. Később aztán a pénzt kivette, majd a pénztárcát eldobta az egyik lépcsőházban. Nem csak ez az egy bűncselekmény van a rovásán.

Bűnös úton akart bort szerezni

Szűk egy hónappal korábban épp a város Senyei István utcájában járt, amikor feltűnt neki egy teherautó, amiben borok voltak. Rögvest a tettek mezejére lépett: egy éles eszközzel kifeszegette a jármű zárszerkezetét, hogy megdézsmálja a rakományt. Azonban szerencsére megzavarták, így zsákmány nélkül kereket oldott.

Sokat kell a rácsok mögött maradnia

Ügyében először a Debreceni Járásbíróság hozott ítéletet még júniusban. Rablás bűntettében, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés és lopás vétség kísérletében mondta ki bűnösnek a bíróság, s mint többszörös visszaesőt, 12 év fegyházbüntetésre ítélte.

Enyhébb büntetést akart

Az ügyészség a döntést akkor tudomásul vette, azonban a férfi és ügyvédje enyhébb büntetés miatt fellebbezést nyújtott be, így az nem emelkedett jogerőre. Így került az ügy a Debreceni Törvényszékre, amely október 19-én meghozta végleges döntését.

Maradt az eredeti ítélet

Itt helybenhagyták az elsőfokú ítéletet, ugyanis nem láttak esélyt arra, hogy a férfinek kevesebbet kelljen ülnie. Megállapították azt is, hogy minden körülményt figyelembe vett az első fokú bíróság, s összességében megfelelő büntetést szabott ki a férfival szemben.

Nem először ült a vádlottak padján

Azonban a törvényszék több tényezőt is súlyosító körülményként vett figyelembe. Ilyen volt, hogy a férfinek már korábban is meggyűlt a baja a törvénnyel, valamint azt, hogy az egyik bűncselekmény elkövetésekor ittas állapotban volt.

Nincs helye további fellebbezésnek

Akadtak persze enyhítő körülmények is: ilyen volt, hogy a borokat nem tudta ellopni, a kár bizonyos mértékű megtérülése, s az, hogy részben beismerő vallomást tett. A bíróság döntése jogerős és végrehajtható. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünk forrása: police.hu.)