Néha nagyon izgalmas olyan területekről, illetve elemekről olvasni, amelyek esetleg nap-nap után a szemünk elé kerülnek, mégsem igazán esik a saját érdeklődési körünkbe. Így van ez például az olyan sokszor látott homlokzati állványokkal is. Mikor gyalog vagy az autóból elmegyünk egy felállványozott épület mellett, talán fel sem tűnik, mennyi típusa is van e rendszereknek és milyen lényeges, hogy szakszerűen legyen az adott építmény összeállítva. 

Már a középkori építőmesterek is használták

A JOSZERSZAM.com homlokzati állványai között sokféle gyártó rengeteg fajta termékét megvásárolhatod. A maihoz talán funkciójában leginkább hasonlítható első állványrendszereket a középkori katedrálisok építése során alkalmazták, amikor a kőfalak felső részeit is el kellett érni a kőműves mestereknek és a kőfaragóknak. Ugyanúgy, mint ma a modernebb körülmények között szorgoskodó kollégáiknak, ezek a kezdetleges állványok biztosították, hogy ne pottyanjanak le, s hatékonyan elvégezhessék a feladataikat a magas falakon és tornyokon. Ugyan ezek még fából készültek, de pont annyira modulárisak voltak, mint a ma használatos modern homlokzati állványrendszerek. Nagyon jól dokumentált példák erre a Chartres-i és a Notre-Dame-i katedrálisok építkezései.

A modern korban már fémek adják az alapot

A mai modern homlokzati állványrendszerek már nem fából készülnek, bár vannak benne még ma is fa elemek. Léteznek persze olyan vidékek, ahol a bambusz kiválóan felhasználható állványzat építésére. A mi változékony időjárási viszonyaink és építkezési szokásaink közepette azonban a fém- és alumínium rendszerek térhódítását láthatjuk.

Sokféle típusa van a homlokzati állványrendszereknek is, s az összeszerelésük különféle logikai elven alapszik. Mindegyiknek van előnye és hátránya is, mint az élet és a technológiai megoldások minden más területén. Közös bennük azonban, hogy segítségükkel a homlokzat egész felülete megközelíthetővé válik, s védelmet adhat az esetleges időjárási viszontagságokkal szemben is.

Többfajta rendszer

Az elsődleges követelmény a modern homlokzati állványrendszerekkel szemben a biztonság, emellett persze cél, hogy minél gyorsabban fel lehessen ezeket állítani és talán ugyanolyan gyorsan el is lehessen bontani. A moduláris állványrendszerekkel ez könnyen megvalósítható. Ezek két típusa a Cup-Lock és Ring-Lock. Megkülönböztetik még a Tube-and-Coupler rendszereket, amelyek nagyon rugalmas formák kialakításához ideálisak. Ellenben a keretes állványrendszereket, amelyek talán a legelterjedtebbek és legkedveltebbek idehaza, talán a legnehezebb bonyolult épületformákhoz hozzáigazítani.

Ha homlokzati állványrendszerekre vagy ezekhez kiegészítő termékekre van szükséged, érdemes a JOSZERSZAM.com kínálatában körülnézned, ahol gazdag elemválasztékot találsz és vásárolhatsz meg a saját készletből.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: joszerszam.com

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.