Léteznek speciális folyadékok, melyeket a környezetbarát közlekedés és a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében fejlesztettek ki. Használatuk hozzájárulhat ahhoz, hogy járműveink üzemeltetése fenntartható legyen.

De mi is pontosan az AdBlue, és hogyan működik a gyakorlatban ez a különleges összetevő? Most megmutatjuk a legfontosabb dolgokat, amiket minden sofőrnek érdemes lehet róla tudni.

Mi is az az AdBlue?

Az AdBlue nem más, mint a karbamid vizes oldata, amely a modern dízelüzemű járművek esetében a kipufogógázhoz adagolva mérsékli a kibocsátott káros gázok mértékét. Sokan a jó minőségű motorolajhoz hasonlóan képzelik el, ám ez a folyadék színtelen és szagtalan. Nem mérgező, így biztonságosan használható a járművekben.

Az AdBlue gyakorlatilag egy márkanév, a terméket AUS 32 és dízel kipufogógáz-folyadék néven is ismerhetjük. A modern dízelautók többségénél fontos a folyadék használata, ez segít ugyanis abban, hogy a motor károsanyag-kibocsátása ne haladja meg az Európai Unióban hatályos, nitrogénoxid-kibocsátással (NOx) kapcsolatos előírt értéket.

Miért fontos a folyadék használata?

Napjaink egyik égető fontosságú kérdése a környezetvédelem. Ez a téma az autógyártók és a sofőrök szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. Az AdBlue egyik legnagyobb előnye, hogy képes dízelüzemű gépkocsijaink működését környezetbarátabbá tenni, hiszen az Euro 3 osztályhoz képest legalább 60%-kal csökkenti a nitrogénoxid-kibocsátást, míg a szénmonoxidét közel 7 százalékkal.

Nem csoda, hogy számos országban a környezetvédelmi törvények is előírják a használatát. A gépkocsigyártók is egyre inkább alkalmazzák ezt a technológiát, hogy megfeleljenek a szigorú környezetvédelmi szabályozásoknak és csökkentsék a járművek ökológiai lábnyomát.

Az AdBlue tehát nem csupán egy egyszerű adalékanyag. Sokkal inkább a dízeles járművek zöld forradalmának egyik kulcsfontosságú összetevője. Nem véletlen, hogy egyre több töltőállomáson találkozhatunk vele, napjainkban pedig az olyan helyeken, mint a FilterABC webshopja, akár néhány kattintással, az otthonunk kényelméből is megrendelhető.

Hogyan működik a rendszer?

Fontos, hogy a folyadékot ne töltsük az üzemanyagtartályba, hiszen az AdBlue számára az SCR-rendszerű dízeljárművekben külön tartály található. Ennek helye a jármű típusától függően változó lehet, de a kupakja általában kék színű és az “AdBlue” felirattal rendelkezik.

A motor működése során a folyadék automatikusan befecskendezésre kerül a jármű kipufogórendszerébe, ahol a nitrogénoxid-kipufogógázt nitrogénné és vízzé alakítja át. Ezután a részecskeszűrő képes kiszűrni a tömör részecskéket a kipufogógázból, ezáltal minimalizálhatóvá válik a károsanyag-kibocsátás.

Egy ilyen egyszerű, mégis hatékony megoldással tehát mi is hozzájárulhatunk környezetünk megóvásához. Arról nem is beszélve, hogy használata a jármű motorjának élettartamát is segít növelni.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: filterabc.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.