A fürdőszobában lett rosszul egy halásztelki nő, akinek életét 10 éves kislánya mentette meg. A szívmegállás után az 50 éves nőt kritikus állapotban szállították a kórházba.

A fürdőszobában lett rosszul

Vasárnap délután a fürdőszobából kilépve hirtelen összeesett az az 50 év körüli nő, akire 10 év körüli kislánya találta rá halászteleki otthonukban. A gyermek azonnal a szomszédba rohant segítségért, ahonnan többen rögtön a beteghez siettek és mentőt hívtak. – írja a BudaPestkörnyéke.hu.

Megkezdték az újraélesztést

„Tapasztalt mentésirányító bajtársunk instrukciói szerint megvizsgálták az asszonyt, aki már nem lélegzett, így a telefonos utasítások alapján megkezdték az újraélesztést” – írja az OMSZ Facebook oldalán.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kritikus állapot

„Bajtársaink perceken belül helyszínre értek és emelt szinten folytatták az életmentést, ami az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően sikerre vezetett. A beteget kritikus állapotban szállították kórházba a mentők. Mielőbbi felépülést kívánunk, az életmentésben résztvevőknek gratulálunk” – írják a mentők a közösségi oldalukon.

Azonnali életveszély

A hirtelen szívmegállás egy azonnali életveszélyt jelentő kórkép, amely gyors és szakszerű beavatkozások hiányában – sőt ezek mellett is – a szív pumpafunkciójának és ezzel a vérkeringésnek a hirtelen megszűnését jelenti.

Megszűnik az oxigénellátás

Ennek következtében megszűnik az életfontosságú szervek oxigénellátása. A hatékony beavatkozásra csak nagyon rövid idő, 3–5 perc áll rendelkezésre, a hosszabb idő visszafordíthatatlan agy- és szívkárosodásokhoz vezethet. A hirtelen szívmegállás leggyakoribb oka a szív koszorúereinek betegsége.

Klinikai halál

A szívmegállás a klinikai halál szinonimája. A szívmegállást klinikailag rendszerint a tapintható pulzus hiánya alapján diagnosztizálják. A szívmegállás még nem azonos a szívhalállal, de a beavatkozás hiánya azt eredményezi.

Ezt kell tenni, szívmegállás után

Mivel a szívmegállás következményei sikeres újraélesztés után is kedvezőtlenek, erőfeszítések történtek arra, hogy hatékony stratégiákat dolgozzanak ki a szívmegállás megelőzésére. Tekintve, hogy a szívmegállás vezető oka a szív vérellátásának elégtelensége iszkémiás szívbetegség, komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy népszerűsítsék az egészséges táplálkozást, a testmozgást, és visszaszorítsák a dohányzást.

Erre kell figyelni

A szívbetegségek kockázatával bíró páciensek esetében szükség van bizonyos jellemzők fokozott orvosi figyelemmel kísérésére, ilyenek a vérnyomás karbantartása, a vér koleszterinszintjének csökkentése, és egyéb orvosi kontroll- és terápiás tevékenységek.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció