Kétséget kizáróan azonosította a rendőrség a Péterfy Sándor utcai kórházban méltatlan körülmények között tárolt holttesteket. A BRFK közleménye szerint mindkét esetben természetes halál okozta a halálukat. Az egyik elhunyt még 2006-ban halt meg.

Gyanús holttestek

Amint arról a BudaPestkörnyeke.hu is korábban beszámoltunk, a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet orvosigazgatója tett bejelentést augusztus végén a rendőrségen arról, hogy a kórház boncmestere és boncsegédje munkaviszonyának megszüntetését követően az intézmény patológiáján két, a halottak nyilvántartására szolgáló könyvben nem jegyzett, méltatlan körülmények között tárolt holttestet találtak.

Más adat szerepelt a lábcédulán

Az ORFK tájékoztatása szerint egyik tartósított holttest azonosítását azért kellet elvégezni, mert a lábcédulán feltüntetett adatokkal szemben a kórház saját nyilvántartásában elhunytként nem, az országos személynyilvántartásban azonban élő személyként szerepelt.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

17 évvel ezelőtt halt meg

Kiderült, hogy az elhunyt személy gyógyíthatatlan betegségben halt meg egy másik fővárosi kórházban, s onnan 2006. február 17-én szállították át az akkori Erzsébet Kórházba. A holttest átszállítása után annak balzsamozására került sor. A temetésről sem a hozzátartozója sem más nem intézkedett.

Balesetben halt meg

A másik, a kórház nyilvántartásában szintén nem szereplő bebalzsamozott holttest azonosítását a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda végezte el. Megállapították, az elhunyt külföldi állampolgár, aki egy közúti közlekedési balesetben vesztette életét idén augusztus 10-én.

Balzsamozás miatt vitték a patológiára

A holttestet a külföldre szállítás miatt szükséges balzsamozás elvégzése érdekében szállították a kórház patológiai osztályára. A testet a hozzátartozók azóta már a hazájukba szállították.

A hatóságok vizsgálódnak

A rendőrség vizsgálja, hogy egy további, a kórházban tavaly december 24-én természetes halállal elhunyt temetésére miért nem intézkedtek, hogyan fordulhat elő az, hogy a holttest még mindig a kórház hűtőkamrájában van.

Testrészeket is lefoglaltak

Az orvosigazgató bejelentését követő helyszíni szemlén a patológiai osztályon engedély nélkül tárolt emberi testrészeket is lefoglalt a rendőrség.

Nyomozást indítottak

A nyomozóhatóság rendelkezésére álló adatok szerint azokat a volt boncmester engedély nélküli egészségügyi kutatásokhoz gyűjtötte.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kirúgták a dolgozókat

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda  szeptember elsején egészségügyi szolgáltató alkalmazottja által foglalkozás körében elkövetett emberi test tiltott felhasználása bűntette miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A kórház igazgatója az eset után az egyik boncmester és a boncmestersegéd munkaviszonyát megszüntette.

Kiemelt kép: Péterfy Sándor utcai Kórház – Forrás: MTI