Péntek óta kígyózó sorokban várakoznak az autósok a tankolásra. Sok benzinkúton az ársapkás üzemanyag vagy nincs készleten, vagy csak igen korlátozott mennyiségben kapható, és a drágább üzemanyag esetében is ugyanaz a helyzet. A Budapest környékének lakossági csoportjaiban napok óta mindenki azt kérdezi, hol lehet tankolni?

Üzemanyaghiány

Amint arról többször is beszámoltunk, harmadik hete nem szállít a MOL üzemanyagot a kiskutaknak. Emiatt a településeken több töltőállomás is bezárt. Néhány napja, a nagyobb kutakon is ellátási zavarok vannak, olyannyira, hogy több benzinkúton egyáltalán nem lehet üzemanyagot kapni. A KékVillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

500 kút érintett

A kiskutaknak februártól kellett átszerződniük a Molhoz, ugyanis a korábbi nagykereskedőik nem szolgálták ki őket onnantól, hogy a kormány ársapkássá tette a nagykerárat is. Emiatt mintegy 260 vállalkozás kötött ellátási szerződést a Mollal, így nagyjából 500 kutat érint közvetlenül, hogy harmadik hete nem kapnak üzemanyagot a Moltól.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Mindenki erről beszél

Péntek óta a Budapest környéki települések lakossági csoportjaiban is vezető téma az üzemanyaghiány. A helyiek másról sem beszélnek, mint hogy melyik kúton lehet tankolni, már az sem számít, hogy korlátozott mennyiségben, csak jussanak már benzinhez vagy dízelhez.

Az Auchannál van üzemanyag

Olvasóink jelezték, hogy az Auchan kutakon még lehet tankolni, a BudaPestkörnyeke.hu tudósítója az alábbi fotót szombaton készítette a törökbálinti Auchan kúton, ahol kb. fél órát állt sorban, de kapott üzemanyagot, igaz, csak korlátozott mennyiségben.

Törökbálinti Auchan kút

Forrás: BudaPestkörnyeke.hu

Komoly a helyzet

Elég komollyá fokozódtak az üzemanyag-ellátási problémák – mondta a 24.hu portálnak a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója, Bujdosó Eszter. Azzal ugyanis, hogy a kiskutak már harmadik hete nem kapnak üzemanyagot a Moltól, a forgalom átterelődött a nagy kutakra.

Csökkentett üzemmód

Bujdosó Eszter szerint a Mol százhalombattai finomítója jelenleg 55 százalékon üzemel, és nagyon hiányzik a 45 százaléknyi kiesés a kutakról. Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta, aggasztó fejlemények merültek fel az üzemanyagárstop körül. A miniszter szerint az ellátásbiztonság valóban sérül, és bár a Mol igyekszik rendkívüli importtal pótolni a kiesett mennyiséget, a vállalat importcsatornáin már több mennyiséget nem tud behozni.

Gondban a Shell

Kevesebb üzemanyag jut a Shell kútjaira is. A budakeszi Shell kúton például napok óta egyáltalán nem lehet tankolni, csak a shop üzemel. Bujdosó Eszter szerint talán csak az OMV van kicsit jobb helyzetben, mert már Schwechatból is tud hozni üzemanyagot, bár továbbra sem érdekelt abban, hogy veszteségesen adjon el.

Nincs tutitipp

Nem lehet most tuti tippet adni arra, hol tud valaki biztosan tankolni, olyan kút is lefogyhat, ahol eddig folyamatosan biztosított volt az ellátás. Ahol a közelben máshol sehol nincs üzemanyag, ott előbb-utóbb azon a kúton is elfogy, amelyiken eddig mindig lehetett kapni, ha mindenki hozzájuk megy. A KékVillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: hétfő délután a budakeszi MOL kúton ennyien akartak tankolni – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu