Ha beragad a kocsiajtó, vagy kizárjunk magunkat, az elég kellemetlen dolog. Ha viszont a gyermekünk is bennragad, az egyenesen tragédia. Sok dolgot tehetünk annak érdekében, hogy gyermekünk számára megkönnyítsük átvészelni ezt a helyzetet. Ha nem megfelelően kezeljük a szituációt, az komoly traumát okozhat egy kisgyermek számára. Ezért igyekeznünk kell a lehető legtöbb kellemetlenségtől megóvunk csemeténket ekkor is. Nézzük tehát mik a legfontosabb tennivalók ilyen esetben!

Maradjunk nyugodtak

Talán a legfontosabb dolog, hogy ne pánikoljunk. Egy gyermek számára a szülő, a felnőtt ember a biztonság centruma. Ha egy felnőtt pánikol, akkor az a gyerekben félelmet és bizonytalanságot kelt. Tehát maradjunk nyugodtak, és igyekezzünk természetesen viselkedni. Különösen igaz ez szélsőséges időjárás esetén, amikor tombol a nyári kánikula. Gyermekünk ilyenkor könnyen rosszul lehet, ne rontsuk tovább még mi is a helyzetét. Erőltessünk nyugalmat magunkra, bármilyen nehéz.

Ne próbáljuk erővel kinyitni

Ha az autó nem nyílik, ne feszegessük az ajtókat. Ezzel szintúgy megijeszthetjük odabent a kicsit. Ezen felül tovább ronthatjuk a zárat is, beletörhetjük a kulcsot, vagy más súlyosbító körülményt kreálhatunk. Legrosszabb esetben akár még gyermekünk is megsérülhet a procedúra során, mikor mi magunk próbáljuk meg felfeszíteni a beragadt ajtót. Az első pontban foglaltakat, ha követjük, akkor pedig nyilván eszünkbe sem jut olyan őrültség, hogy betörjük a kocsi ablakát. Még akkor sem, ha épp a pusztában, az éjszaka közepén ért minket a baj.

Maradjunk az autó mellett

Fontos, hogy figyeljünk a kicsire, valamint az autóra is ilyen esetekben. Még egy szupermarket forgalmas parkolójában sem tanácsos a gyermeket egyedül hagyni túl sokáig. Gondoljunk csak bele, ha egy elhagyatott országúton üt be a baj. Ez nem pusztán fikció: van, hogy egy hosszabb út során meg kell látogatnunk a mosdót, esetleg fontos telefonálni valónk van, amit nem az apróság előtt akarunk megbeszélni. A lényeg, hogy eszünkbe se jusson otthagyni a kicsit, még akkor sem, ha épp a mobilunk lemerült és nagyon aggódunk. Inkább a kocsi mellől figyeljük, hátha felbukkan egy másik jármű is az úton.

Megfelelő segítség hívása

Ha végre tudunk telefonálni, akár a saját készülékünkről, akár az arra járó segítőnkéről, akkor fontos a megfelelő segítség hívása. Bármilyen udvariasnak is tűnhet segítőnk, ne hagyjuk, hogy autómentőt hívjon. Az utolsó dolog, amire gyermekünknek szüksége van egy többórás kocsiban dekkolás után, hogy egy trélerrel elszállítsák, majd egy műhelyben elkezdjék a zárat fúrni, faragni. Ha nagyon aggódunk és esetleg a tűzoltóságon törnénk a fejünket, ezt is felejtsük el. Ez egy még rosszabb opció: hiába nem szállítják el az autót, de cserébe sokkal erőszakosabban törik fel. Egy autózár nyitásban jártas specialista viszont kiváló megoldást kínál a helyzetre. Fontos megjegyeznünk, hogy egy ilyen szakember nem csupán gyorsan dolgozik, de legtöbbször diszkréten is. Egyes esetekben gyermekünk, de még mi magunk is csupán annyit látunk, mintha kulccsal nyitotta volna ki az ajtót.

A fenti tanácsok betartásával a helyzet urai lehetünk, egyszerűen kezelhetjük a fennálló problémát, így biztosan nem sínyli majd meg gyermekünk sem, nem érik őt különféle traumánk, és az autónknak sem esik bántódása. Nem árt hát alaposan az eszünkbe vésni őket, hogy így felkészülten fogadjuk az ilyen váratlan helyzeteket is.

Ez a cikk támogatott tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent a Magyarország TOP10 legolvasottabb hírportálja között szereplő Kékvillogó.hu oldalon, akkor kattintson ide!