A viaszvirágok (Hoyák) az illatos és mutatós virágaik miatt váltak népszerű szobanövénnyé. Az egyszerű és igénytelen fajtáik már régóta az otthonunk részét képezik, már nagyanyáink is szívesen díszítették vele a lakást. Ezeknek a fajoknak szimpla zöld levelei vannak, amelyek nem igazán kerülnek előtérbe, hiszen sokkal inkább a viráguk az, ami megfogja az embereket.

A trend azonban változik, hiszen egyre többször választunk Hoyát a levélzete miatt. Ezek tökéletesek azok számára, akiket nem érdekelnek a színes részek, inkább a csodálatos levelekkel dekorálnák az otthonukat. 

Az alábbi írásunkban olyan fajtákat mutatunk be, amelyek bármely otthonban megállják a helyüket. Kitérünk arra, hogyan érdemes őket nevelni.

Ezekkel bárki megbirkózik!

A Tropical Home Hoya szobanövényei között megtalálhatjuk a Hoya finlaysoniit, ami egy Ázsiából, azon belül is Malajziából származó faj. Számtalan változata és formája ismert és kedvelt, viszont ezek nemcsak a kinézetükben térnek el egymástól, hanem az ápolásukban is.

A “long leaf” néven ismert fajta azonban bárki számára könnyen nevelhető, a leveleinek erezete kísértetiesen hasonlít a callystophylláéra, bár talán egy kicsit kevésbé hangsúlyos. Szereti az erős fényt, de ekkor a levelek halványabb színűek lesznek, az erezet pedig sokkal sötétebben hat majd. Ennek a Hoyának levegős közegre, valamint fényre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően tudjon fejlődni.

A másik ilyen szobanövény a Gunung Gading változat, amit Borneó szigetén fedeztek fel. Egyelőre nem tudni, hogy egy különálló faj-e vagy a finlaysonii egy változata, de egy biztos, hogy az igényeik nagyon hasonlítanak egymáshoz. A legkülönlegesebb tulajdonsága, hogy erős fény hatására az újonnan hozott levelei bepirosodnak. A nagy és fényes leveleit érdemes karóra futtatva “tárolni”.

Mit kell tudni a többi Hoyáról?

Ott van nekünk még a Hoya caudata, ami egy Thaiföldön és Malajziában őshonos faj. Bár sok változatát ismerjük, a közös bennük, hogy merev és durva leveleik vannak, amelyek széle recés. Ezek a tulajdonságaik igazán egyedi és rusztikus hatást kölcsönöznek a szobanövény számára.

A levelek mérete és színe fajonként eltérő, egyes változatok erős fény hatására bordós és barnás, esetleg feketés színt vesznek fel. A virágzat szintén megér egy misét, hiszen bár rövid ideig nyílik, egyedi megjelenésével, fehér, rózsaszín vagy sárgás színével kitűnik a többi növény közül.

Apró levelű Hoya

A Hoya curtisii szintén Ázsiában őshonos faj, így talán egyértelmű, hogy szereti a meleget és a magas páratartalmat. Ettől függetlenül könnyen alkalmazkodik az átlagos otthonokhoz, ahol 40-50%-os a páratartalom.

Az apró, ezüst mintás leveleivel könnyen kitűnik a virágtengerből. A legjobb egy akasztós kaspót keresni neki, abban nagyon jól fogja magát érezni.

Napi pár óra napfényre szüksége van, de nem szereti sem az erős, sem az egész napos napsugárzást. A közeget tekintve pedig a legjobb, ha nem hagyjuk sokáig szárazon, hiszen a kis levelei nem bírják a szárazságot.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: tropicalhome.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.