Az okostelefonok kora előtt – ha emlékszel ilyen időkre – egy remek fotó készítése munkaigényes folyamat volt. Vásárolnod kell egy díszes kamerát és szerkesztő szoftvert a számítógépedhez, és időt és energiát kell fordítanod a használatának megtanulására.

Mobileszközeinknek és a hozzájuk tartozó szerkesztőalkalmazásoknak köszönhetően azonban most már kiváló minőségű fényképeket készíthetünk, és szerkeszthetjük azokat anélkül, hogy túl sok csengő és síp szólna – mindezt ugyanarról az eszközről, amellyel hívásokat kezdeményezünk.

Használjon rácsvonalakat a lövés egyensúlyához.
A mobiltelefonról készült fényképek javításának egyik legegyszerűbb és legjobb módja a kamera rácsvonalainak bekapcsolása. Sorozatokat helyez el az okostelefon kamerájának képernyőjén a „harmadok szabálya” alapján – ez a fényképészeti kompozíciós elv, amely szerint a képet vízszintesen és függőlegesen is harmadokra kell bontani, hogy összesen kilenc részből álljon. 

Állítsa be a fényképezőgép fókuszát.
A mai telefonkamerák automatikusan a keret előterére fókuszálnak, de nem minden telefonnal készített fotón van nyilvánvaló téma. Ha be szeretné állítani, hogy a kamera hova fókuszáljon, nyissa meg a kamera alkalmazást, és koppintson arra a képernyőre, ahová a nézetet fókuszálni szeretné.

Koncentrálj egy témára.
A legjobb képek közül sok csak egy érdekes témát tartalmaz. Tehát ha egy fényképet készít, szánjon egy kis időt a felvétel elkészítésére. Egyes profi fotósok azt mondják, hogy a téma nem töltheti ki a teljes képkockát, és a kép kétharmadának negatív térnek kell lennie – ez még jobban kiemeli a témát.
Használjon negatív teret
A „negatív tér” egyszerűen a kép alanyai körüli és közötti területekre utal – és a „jó”-tól a „nagyszerű”ig tud fotózni.
Találja meg a különböző nézőpontokat.
Ha egyedi, váratlan szögből készít fényképeket, még emlékezetesebbé teheti azokat – hajlamos a mélység vagy magasság illúzióját kelteni a témával. Ez is kiemeli a képet, mivel a legtöbb mobilon készült fotó vagy egyenesen, vagy madártávlatból készül.
Játssz a tükröződésekkel.
Van abban valami idilli, amikor az eget egy víztömegben tükröződik. Megvan az oka annak, hogy szeretjük látni őket – a szemünket a tükröződések vonzzák. Tehát keresse a lehetőségeket, hogy játsszon velük fotókon.
Kerülje a nagyítást.
Ha távolról készít fényképet, nagy a kísértés, hogy ráközelítsen valami konkrétra, amit meg akar örökíteni. De valójában jobb, ha nem nagyít – ettől a fotó szemcsésnek, elmosódottnak vagy pixelesnek tűnhet.
Használjon természetes fényt.
Nehéz vakuval készült nagyszerű okostelefonos fotót találni. Legtöbbször túlexponáltnak tűnnek a képeken, negatívan megváltoztatják a színeket, és az emberi tárgyakat kimossák.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.