Álmennyezet sokféle okból készülhet. Előfordulhat, hogy valaki a szobák magasságát szeretné csökkenteni ennek kialakításával, de teret enged ötletes megoldásoknak a világítás szempontjából, illetve esztétikailag szebb eredményt biztosít, ha a plafon kivitelezése hagy maga után némi kívánnivalót.

Bármilyen oka is van annak, hogy álmennyezet kialakítását tűztük ki célul, nagyon fontos, hogy megfelelően készítsük el. Mind esztétikai, mind funkcionális szempontokat érdemes ehhez figyelembe venni, valamint mindig az adott feladatnak megfelelő, a Józan Kft. kínálatában megtalálható profilokat érdemes választani.

Álmennyezet gipszkarton-profilokkal

Az álmennyezetet szerelhetjük úgynevezett direktfüggesztővel. Ezek a szerelvények közvetlenül a mennyezetre kerülnek, s a szerkezet rögzítésének érdekében CD profilok alkalmazásával szereljük rá magukat a lapokat.

Ezeket a lépéseket kell követnünk

Elsőként meg kell határozni, és ki is kell jelölni azt a síkot, ahová az álmennyezetet helyezni szeretnénk. Fontos, hogy a számításoknál vegyük figyelembe, hogy ez magának a szerkezetnek lesz a helye, a lapok vastagsága még ehhez adódik hozzá. A jelölést minden falon el kell végezni, s érdemes már ekkor vízmértékkel ellenőrizni a munkánkat, hogy egyenes legyen a szerkezet.

UD profilok kerülnek a függőleges felületekre, amelyekről a szivacscsíkokat se felejtsük le! A fal anyagának megfelelő dübelek segítségével rögzítjük az elemeket a falakon. Fontos, hogy a sarkoktól maximum 20 cm-re, egymástól pedig 80 cm-re helyezkedjenek el! Ezután következhet a felfüggesztők helyének kijelölése, majd rögzítése. 

Itt is figyeljünk oda a megfelelő távolságokra! Ne feledjük, hogy ez fogja biztosítani a mennyezet rögzítését, s nyilván nem szeretnénk, ha bárki nyakába zuhanna. A direktfüggesztőkkel 0,4×1 m-es hálózatot kell, hogy alkossunk. Ezután a CD profilokat az UD profilokkal összeillesztjük, és oldalról a függesztőelemekkel összecsavarozzuk.

Jöhetnek a lapok!

Amennyiben gondosan rögzítettük a tartószerkezet minden egyes összetevőjét, akkor következhet a gipszkarton szerelése! Nagyon fontos, hogy ezeket a CD profilokhoz csavarozzuk, az UD profilokhoz nem szabad!

Már majdnem készen vagyunk!

A szép végeredmény érdekében a csavarfejeket és a hézagokat erre a feladatra alkalmas glett felhasználásával eltüntetjük. Végül lehet festeni vagy tapétázni kedvünkre. Nagyon fontos, hogy ha bármilyen egyéb tervünk is van az álmennyezettel, például süllyesztett világítótesteket szeretnénk alkotni velük, akkor még alaposabban végig kell gondolni a munkafolyamatot, s az egyes lépések között meghatározni a világítás kialakításának megfelelő helyét!

Némi odafigyeléssel, s megfelelő mértékű precizitással igazán könnyedén elkészíthetjük az álmennyezetet akár mi magunk is.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.