A kozmetikai termékek INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) összetevőlistájának megfejtése sokszor olyan, mint egy idegen nyelvű könyv elolvasása: a cselekményt nem érted teljesen, de előfordulhat, hogy felismersz egy-két szót.

Pedig sok esetben olyan értékes információkat tartalmaz, amely hasznos lehet a megfelelő termék megtalálása során. Megtudhatod például, hogy hol van a DOUGLAS arcápolás kínálatában vásárolt La Prairie Platinum Rare Haute-Rejuvenation arckrémeden a lejárati dátum, vagy miként ismerheted fel a növényi összetevőket a csomagoláson!

INCI 

A gyártók ezen a listán legelőször általában a természetes összetevőket tüntetik fel, amelyek a latin nevükkel és ezek angol nyelvű fordításával szerepelnek. Továbbá odaírják még melléjük azt az anyagot is, amiből kinyertők őket. Ezeket követik a CI számukkal a színanyagok, és a Parfum (Fragrance) fogalom, amely az illatanyagokra vonatkozik. Ezekből azonban létezik 26 olyan változat, amelyeket a kozmetikai rendelet szerint a magas allergén potenciáljuk miatt kiemelten kell feltüntetni. Ilyen például a Benzyl Alcohol vagy a Citral. 

Aztán ott vannak még a nanoanyagok (minden olyan anyag, amelynek részecskeátmérője kisebb, mint 100 nanométer), és a csillaggal jelölt szövegek, amelyek a felhasznált összetevők minőségére, vagy eredetére vonatkoznak. Mindezek mellett megtalálhatóak még ezen a címkén a gyártó és a mennyiség adatai, illetve az eltarthatósági dátum és használhatóság kibontás után. Ha a termék például korlátozott eltarthatósággal bír, akkor azt egy homokóra szimbolizálja. Azt pedig, hogy a felnyitás után meddig használható, egy felnyitott tégely jelzi. 

Az összetevőket egyébként általában mennyiségi sorrendben jelenítik meg ezen a listán. Vagyis  legelső alkotóelem van jelen a termékben a legnagyobb, míg az utána következő a második legnagyobb mennyiségben, és így tovább. Ez azonban csak az 1% vagy annál nagyobb koncentrációjú összetevőkre vonatkozik. 

Egyéb részek

Az is az előírások közé tartozik, hogy a csomagoláson található felirat megfelelő tájékoztatást adjon a termék felhasználásáról, amit általában több különböző nyelven találhatsz meg a termékeken. 

De a kozmetikumok között akadnak olyan termékek is, amelyeknél szükség van figyelmeztetések elhelyezésére. Ilyenek például a nyomás alatt álló aeroszol spray-k vagy az olyan anyagokat tartalmazó termékek, amelyek nem juthatnak a szembe. 

Végső tanács

Az INCI listák olyanok, mint az utasítások nélküli receptek. Két különböző pék teljesen más típusú süteményt készítene ugyanazokból az összetevőkből, és ez a bőrápolásra is vonatkozik. Ezért nem túl célravezető, ha csak ez alapján a lista alapján választasz. 

Természetesen, ha allergiás vagy egy adott összetevőre, akkor a hatóanyagok ismerete rendkívül hasznos tud lenni. De csupán az alkotóelemek nevéből nem fogod tudni megmondani, hogy a termék hatékony lesz-e számodra vagy sem. Ennek az az egyetlen módja az, ha kipróbálod. 

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.