Annak érdekében, hogy a vállalkozás sikeresen működjön, nem elegendő a tökéletes üzleti terv és a sikeres bevételtermelés, a járulékok és az adók pontos fizetésére is folyamatosan oda kell figyelni. Érdemes a fontosabb adóbevallási határidőket feljegyezni akkor is, ha ezt egyébként a könyvelő figyeli, és szépen vezet mindent. A cégvezetőnek minden fontos határidővel tisztában kell lennie annak érdekében, hogy a vállalkozás sikeresen működjön.

Nem nehéz elfelejteni az adóbevallási határidőket, mindenképpen fel kell jegyezni azokat, hogy egész évben naprakész legyél. A cikkben feltüntetett határidők természetesen nincsenek kőbe vésve, hiszen esetenként lehetnek eltérések. Például amikor a határidő hétvégére vagy ünnepnapra esik, akkor a bevallási kötelezettség a következő munkanapra tolódik át. A vállalkozással kapcsolatos további hasznos tartalmakért és a kata adózást érintő határidőkért érdemes a Billingo adónaptárából tájékozódni.

Az áfa a szolgáltatások vagy a termékek eladásához kapcsolódik

Az áfa, vagyis az általános forgalmi adó a szolgáltatások vagy a termékek eladásához kapcsolódik. Az áfát minden esetben a vásárló fizeti meg, és ezt kell a vállalkozónak bevallania az adóhatóság felé. Éves áfabevallás készítésére akkor van lehetőség, ha nem haladta meg a 250 ezer forintot az éves fizetendő adó. 

Amennyiben az elszámolandó adó éves szinten eléri az egymillió forintot, havi bevallásra lesz kötelezett a vállalkozás. Akkor is így kell eljárni, ha jogelőd nélkül alakult a vállalkozás, ilyenkor az alakulás évében és az azt követő évben érinti ez a kötelezettség a vállalkozást. Továbbá havonta kell bevallást készítenie a közvetett vámjogi képviselőnek, az adóraktár üzemeltetőjének és akkor is, ha a vállalkozás a csoportos áfa-alanyiságot választotta. 

Mikor kell negyedéves áfabevallást készíteni?

Amennyiben a vállalkozás sem az évi, sem pedig a havi bevallás kritériumainak nem felel meg, akkor negyedéves bevallást kell készítenie. 

Az általános forgalmi adó bevallási és befizetési határideje havi bevallás esetén a tárgyhót követő 20-a, negyedéves bevallás esetén a negyedévet követő hónap 20-a, éves bevallás esetén a tárgyévet követő év február 25-e. 

Társasági adó, kisvállalati adó

A tao, vagyis a társasági adó egy jövedelemadó, amelyet a társas vállalkozások fizetnek az eredményeik után. A társasági adó kétkulcsos, sávosan progresszív adó. 500 millió forintos adóalapig lehet alkalmazni a 10 százalékos adókulcsot, az 500 millió forintot meghaladó adóalap részére a tao kulcsa 19 százalék. A társasági adó bevallásának és befizetésének határideje a tárgyévet követő május 31. 

A kiva, vagyis a kisvállalati adó egyszerűsített adónemnek tekinthető, kiváltja a szociális hozzájárulási adót és a társasági adót. Ebben az esetben kisvállalati adóelőleget kell fizetni negyedévente. A negyedéves előlegbevallásokat a negyedévet követő hónap 20. napjáig kell benyújtani.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.