A vendéglátóipar egyik alapkövetelménye a higiénia és a hatékonyság. Az ipari mosogatógépek kulcsfontosságúak ezen szempontok figyelembevételéhez, illetve ezek biztosítják, hogy a vendégek foltmentes, tisztán ragyogó tányérokból és evőeszközökkel fogyaszthassák el a kirendelt fogásokat.

Egy jól karbantartott mosogatógép nemcsak a higiéniai előírásoknak való megfelelésre jelent garanciát, hanem a vendéglátóipari egység működésének hatékonyságát is nagyban növelheti. Ennek érdekében rendkívül fontos, hogy használóik szakszerűen elvégezzék, elvégeztessék az alább részletezett napi, heti és havi karbantartási feladatokat.

Napi karbantartás

Mivel az ipari mosogatógépek komoly igénybevételnek vannak kitéve, ezért a működésükhöz elengedhetetlenül szükséges a gépek napi szintű tisztítása, átvizsgálása a komolyabb meghibásodások elkerülése érdekében.

A szűrőket minden használat után ellenőrizni kell, hogy az általuk felfogott ételmaradékok ne akadályozhassák a víz szabad áramlását. A fúvókák eltömődése szintén csökkentheti a mosogatás hatékonyságát, ezért fontos az alapos tisztítás. 

A gép belső felületeit, valamint az ajtókat, gumitömítéseket minden nap érdemes alaposan áttörölni a lerakódások kialakulásának elkerülése érdekében. Fontos megválasztani a megfelelő tisztító- és öblítőszereket annak érdekében, hogy a gép hosszú távon, megbízhatóan működjön.

Heti és havi karbantartás

A napi gondos odafigyelés mellett heti, illetve havi rendszerességgel komolyabb karbantartási és tisztítási feladatokat is el kell végezni. A mosószer-adagolókat hetente alaposan át kell vizsgálni és meg kell őket tisztítani a lerakódásoktól, illetve a gép külső burkolatát is alaposan zsírmenetesíteni kell.

A gép vízkőtelenítéséről legalább havonta gondoskodni kell, a fűtőelemeket, tömítéseket is legalább ilyen gyakran alaposan át kell vizsgálni, illetve a szivattyúk, vízbeömlők rendeltetésszerű működése is fontos, hogy a víznyomás optimális maradhasson.

A vízlágyítás fontossága

Pont mint a bojlerek, mosógépek esetében, az ipari mosogatógépek szerkezetében is a kemény víz tehet legkönnyebben kárt. A vízkő nemcsak a fűtőelemet károsítja, de már a látványos jelek jelentkezése előtt is csökkenti a hatékonyságot, növeli az energiafogyasztást.

A nagykonyhákban éppen ezért érdemes felmérni a víz keménységét és szükség esetén vízlágyító berendezést telepíteni. Ezzel meghosszabbíthatja a mosogatógép élettartamát, illetve elkerülheti a költséget, bosszúságot, az üzletmenetben pedig komoly fennakadást okozó meghibásodásokat.

Természetesen a karbantartás, tisztítás sem segít, ha nem a megfelelő minőségű konyhai gépekkel rendelkezik. Ezért érdemes a Nagykonyhai.com webáruház ipari mosogatógépek, illetve profi vízlágyítók választékát átböngészni beszerzéskor, hiszen így a professzionális működéshez szükséges eszközök könnyen beszerezhetőek.


Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a nagykonyhai.com oldalt működtető cég.