Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt egy 19 éves sofőrrel szemben, aki felelőtlen magatartásával súlyos balesetet okozott. A friss jogosítvánnyal rendelkező férfi ijesztgetni akarta utasait, ezért a jármű kormányát a gépkocsiban hallgatott zene ritmusára, szándékosan jobbra-balra rángatta. Nem sokkal később elvesztette uralmát a kocsi felett, az útpadkára sodródott és felborult. Kiskorú utasa agysérülést szenvedett.

Ijesztegetni akart

A Kékvillogó.hu írta meg, hogy a friss jogosítvánnyal rendelkező férfi 2021 nyarán a 3. számú főúton Kerecsend felé közlekedett autójával, melyben négyen utaztak.  A fiatal fiú a megengedett sebességhatáron belül haladt, amikor utasait ijesztgetni akarta, ezért a jármű kormányát a gépkocsiban hallgatott zene ritmusára, szándékosan jobbra-balra rángatta, nem foglalkozva azzal, hogy ezáltal mindannyiuk életét és testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Letért az útról

Az egyik elkormányzás során a sofőr a járművével lehaladt az útról, majd onnan visszakormányozva elvesztette uralmát a kocsi felett, végül a bal oldali útpadkára sodródott, ahol felborult.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kirepült az egyik utas

A balesetben a biztonsági övet nem használó egyik kiskorú utas a járműből kirepült, és 8 napon túl gyógyuló sérülést, a koponyacsont törését és agysérülést szenvedett el.  A sértettnél a baleset miatt memóriazavar alakult ki, ami maradandó fogyatékosságnak minősül.

Nem közlekedett megfelelően

A balesethez a fiú azon KRESZ szabályszegése vezetett, mely szerint a járművel az időjárási és forgalmi viszonyoknak, valamint az útviszonyoknak – az út vonalvezetésének és állapotának – megfelelően kell közlekedni. Az eredmény bekövetkezéséhez hozzájárult az is, hogy a kiskorú sértett nem használt becsatolt biztonsági övet.

Nem volt bekötve

Amennyiben a biztonsági övet használta volna, a járműből nem esett volna ki, és a maradandó fogyatékosságot eredményező súlyos sérülései nem alakultak volna ki. A járási ügyészség a férfit maradandó fogyatékosságot okozó közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja, mely bűncselekménynek a büntetési tétele kettő évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

Nem tett vallomást

A bíróság a napokban tartott előkészítő ülést az ügyben. A vádlott a bűnösség elismerésére vonatkozóan nem tett nyilatkozatot, vallomást sem tett. Erre tekintettel a bíróság tárgyalást tűzött ki.

Szándékos bűncselekménynek számít

Az egyik, közlekedési ügyekben gyakran eljáró egri ügyvéd a heol.hu portálnak azt mondta, hogy a közúti veszélyeztetés szándékos bűncselekménynek számít, ezért a jogalkotó is igen szigorú büntetést alkalmaz. Nem ritka a letöltendő szabadságvesztés, emellett az elkövetővel szemben a bíróság járművezetéstől eltiltást is alkalmaz.

Még súlyosabbnak minősül

A bűncselekmény súlyosabban minősül, ha súlyos testi sértést, még súlyosabban, ha maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, ennél is súlyosabban, ha halált, legsúlyosabban pedig, ha kettőnél több ember halálát, illetve halálos tömegszerencsétlenséget okoz. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: a baleset helyszíne. Fotó: police.hu